„Čovjek i kamen“

Čovjek i kamen
Čovjek i kamen

„Čovjek i kamen“ naziv je izložbe fotografija Planinarski klub „Subra“ koja će biti otvorena u subotu, 25. jula u Dvorani Park, sa početkom u 21 sat.

Članovi Kluba su ovog ljeta u dva navrata organizovali radionice gradnje suvomeđe i suhozida u tradicionalnoj tehnici, što je pokrenulo interesovanje šire zajednice za ovu temu.

Izložba fotografija je, kako su organizatori najavili, prožeta je motivima tradicionalne ruralne gradnje iz novskog zaleđa. Fotografije su nastale na održanim radionicama kod planinarskih domova „Za Vratlom“ i „Orjen sedlo“. Članovi kluba, ali i volonteri, su tada obnovili i dovršili započete suvomeđe u tom rejonu.

Članovi PK „Subra“ istakli su kako kamen i kamena gradnja ubrzano nestaju iz naših urbanih, ali i iz ruralnih sredina, iako predstavljaju sponu sa hiljadugodišnjom istorijom i tradicijom mediteranskog kulturnog kruga. Napominju da je evidentno interesovanje EU za ovu tematiku, zaštitu i turističku valorizaciju.

Pred otvaranje izložbe planirano je premijerno emitovanje kratkog dokumentarnog filma, a nakon toga uslijediće panel diskusija „Predstavljanje ruralnog nasljeđa hercegnovskog zaleđa“, na kome će učestvovati načelnik Sekretarijata za prostorno planiranje Mladen Kadić, direktorica Turističke organizacije Herceg-Novi Bojana Blagojević, ispred nevladine organizacije „Sinergija“ Vuk Čvoro i Željko Starčević ispred Planinarskog kluba „Subra“.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.