12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

„Costa Crociere“ otkazala plovidbu broda za Grčku

COSTA MEDITERRANEA sa tenderom koji i dlaje visi niz lijevi bok broda
COSTA MEDITERRANEA sa tenderom koji i dalje visi niz lijevi bok broda

Operacija podizanja tendera putničkog broda „Costa Mediterranea“ koji, zbog kvara na krmenoj sohi kojom se sa palube broda spušta u more, već više od 30 sati „visi“ na lijevom boku kruzera usidrenog u luci Kotor, još nije počela. Budući da posada broda ni nakon više pokušaja nije uspjela da sama na palubu kruzera podigne tender broj 6, angažovana je mehanizacija kotorske hidrograđeinske firme „Yu Briv“ – tzv. samopodizni ponton TEG-25 na koga je ukrcana velika autodizalica, remorkeri i jedno pomoćno plovilo, a koji treba da pruže pomoć italijanskom brodu. Budući da je riječ o delikatnoj situaciji i operaciji kakva se rijetko dešava u našim vodama, pregovori predstavnika brodara, italilijanske kompanije „Costa Crociere“, njihovog agenta u Crnoj Gori, firme BCM i osiguratelja broda, o cijeni i uslovima pod kojima će „Yu Briv“ odraditi ovaj posao su se odužili, pa operacija nije počela danas u 14 sati kako je prvobitno bilo planirano.

Brod ne može isploviti iz luke Kotor koji sve dok se čamac ne „oslobodi“ iz nezgodne pozicije, posada popravi pokvarenu sohu i tender ponovno ne vrati na palubu kruzera. Stogoga je „Costa Mediterranea“ i dalje usidrena a sidrištu broj 1 ispored naselja Muo.

Zbog vanrednog događaja sa tenderom broj 6, „Costa Crociere“ je izmijenila planirani itinerer aktuelnog krtarenja „Costa Mediterranee“ koja je još juče u 14 sati trebala iz Kotora da isplovi za grčku luku Argostoli. Uplovljavanje u tu luku je međutim, zvanično otkazano, pa će brod iz Kotora, čim bude okončana nesvakidašnja hvaraija sa tenderom, a inspektori italijanskog klasifikacionog zavoda RINA čiju klasu ima „Costa Mediterranea“, potvrde da je kvar na sohi otklonjen, odmah krenuti prema ostrvu i luci Krf u Grčkoj, gdje je brod trebalo da uplovi nakon Argostolija. Inače, ovaj 293 metra dugi kruzer od 85.700 bruto-tona, trenutno je na osmodnevnom krstarenju Mediteranom na koga je krenuo 22.avgusta iz luke Trst u Italiji.

Kotor - Tender ostao visiti niz bok Costa Mediterranea - foto Boka News
Kotor – Tender ostao visiti niz bok Costa Mediterranea – foto Boka News

U međuvremenu su preduzete sve mjere da putnicima italijanskog kruzera bude kako-tako nadoknađeno neplanirano zadržavanje u Kotoru. Kompanija „Costa Crociere“ je svim putnicima i danas ponudila da idu na razne izlete po Crnogorskom primorju uz popust od 30 odsto na cijenu tih izleta. Svakom punoljetnom putniku broda italijanska kompanija je poklonila po 100 eura kredita za potrošnju na vanpansionskim sadržajima na brodu, a svima koji su već bukirali izlete u Argostoliju, biće vraćen novac. Da bi doprinijela smanjenju problema koji su zatekli italijanskog brodara, preduzeće Luka Kotor AD, od juče u 14 sati kada je „Costa Mediterranea“ trebala da isplovi iz Kotora, italijanskom kruzeru ne obračunava niti naplaćuje lučke usluge.

Najčitanije