8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Članovi komisije iz Opštine novac davali „svojim“ NVO ?

NVO – sa potpisivanja ugovora

U prisustvu potpredsjenika Opštine Tivat Ilije Janovića (HGI), sekretarke za kulturu i društvene djelatnosti Dubravke Nikčević (DPS) i sekretarke za finansije Rajke Jovičević (DPS), predstavnici 27 tivatskih NVO potpisali su danas sa lokalnom upravom ugovore po kojima će Opština sufinasirati projekte njihovih NVO.

Riječ je o prvoj od ovogodišnje dvije raspodjele novca iz gradskog budžeta u kome je obezbjeđeno ukupno 60 hiljada eura za participiranje u finasiranju prijekata organizacija civilnog društva.

Opštinska komisija kojom je predsjedavala Jovićević, donjela je odluku da se u prvoj tranši podijeli ukupno 49.980 eura. Pored ostalih, novac su dobile i tri tzv. tradicionalne NVO od posebnog značaja – Bokeljska mornarica, Glazbeno-prosvjetno društo Tivat i KUD Boka kojima je pripalo ukuopno 11.800 eura.

NVO – sa potpisivanja ugovora

„Ova podrška Opštine vašim NVO je rezultat priznanja značaja organizacija civilnog društva. Jak i stabilan NVO sektor je i ekvivalent rada i uspješnosti lokalne uprave. Aktivan NVO sektor sa dobrim projektima je i jedan od glavnih pokretača društvenih zbivanja u našem gradu i Opština će to uvijek podržati“- kazao je Janović dok je Nikčević istakla da je po visini godišnjih izdvajanja iz gradskog budžeta za podršku NVO od 60 hiljada eura, Tivat u samom vrhu u Crnoj Gori jer npr. Podgorica za to odvaja duplo manje novca. Ona je istakla da Opština i NVO u Tivtu imaju dobru saradnju i pozvala civilni sektor da konkuriše sa više projekata iz oblasti socijalne i ekološke zaštite jer se 80 odsto aktuelnih projekata odnosilo na oblast kulture.

Miroslav Marušić iz NVO Boka zahvalio se Opštini na podršci organizacijama civilnog društva, ali je ukazao i na nelogičnosti u radu Komisjije za raspodjelu sredstava istakavši da „iz godine u godinu privilegovani su isti projekti.“

„Nova NVO Maškarada čiji je direktor funkcioner Opštine Tivat, od Opštine je na posljednja dva konkursa u šest mjesci dobila ukupno 5.440 eura i to za izradu dvije kolektivne karnevalske maske koje u Tivtu još nisu prikazane, a članica te NVO je i istovremeno i predsjednica opštinske Komisje za rapodjelu tog novca. Opština godinama daje novac NVO Dux Croatorum za organizaciju „Fešte rogača“, iako ta NVO redovno za istu namjenu dobija novac od Fonda za manjine od koga su ovaj put za to dobili čak 4.400 eura“- kazao je Marušić.

NVO – sa potpisivanja ugovora

Direktor Maškarade, i rukovodilac Službe za informacione sisteme i zajedničke poslove Opštine Tivat, Goran Božović negirao je da je u sukobu interesa i naglasio da su proteklih mjesci sa maskom „Teuta i ratnici“ dostojno reprezentovali Tivat, okitivši se sa više nagrada na karnevalima u regionu. Nikčević je istakla da im je Agencija za spriječavanje korupcije dala zvanično tumačenje da NVO Maškarada nije u konfliktu interesa kada traži novac na opštinskim konkursima.

„Mi kao Opština takođe nismo zadovoljni nivoom kvaliteta „Fešte od rogača“ i očekujemo da se on značajno pobiljša, ali smo im ipak dali neka simbolična sredstva“ –objasnila je Nikčević zašto se daje 600 eura NVO „Dux Croatorum“ koju kontrolišu visoki funkcioneri HGI. Opština je toj NVO prošle nedjelje, kršeći Zakon o spriječavanju korupcije, produžila i besplatni petogodišnji zakup gradske imovine – Doma kulture u Donjoj Lastvi iako je „Dux Cratorum“ prethodno eksplicitno prekršio svoje obaveze iz dosadašnja dva slična ugovora.

Željko Komnenović iz NVO Matica Boke založio se da se tradiciobnalnim i NVO od posebnog značaja kakve su KUD Boka, GPD i Bokeljska mornarica novac dodjeljuje direktno iz gradskog budžeta a ne iz kvote namijenjene projektima svih ostalih NVO, što je Nikčević načelno prihvatila.

Sa potpisivanja

„Imamo i slučaj UBNOR-a koji je direktno na budžetu Opštine sa godišnjom dotacijom od 9 hiljada eura, tako da bi i njih trebalo eliminisati iz dijela budžeta koji je namijenjen konkursu za sufinasiranje prijeketa ostalih NVO“- istakao je Komnenović dok je Marijana Mišić-Škanata iz NVO Evropski dom“ kazala da je lokalna uprava trebalo da u prvoj tranši podijeli svih ukupno planiranih 60 hiljada eura jer su NVO tražile više novca nego što su ga dobile.

„Ovako ostalo je samo još 10 hiljada koje ćete dijeliti u drugoj tranši opet raspisujući konkurs i trošeći bespotrebno vrijeme i novac na administrativnu proceduru“- istakla je ona.

Izvor:S. L.
Prethodni članak
Sledeći članak

Najčitanije