14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Čitajte knjižara So predlaže

tito-strogo-povjerljivo-slika-27650362

Tematski izlog hercegnovske Knjižare So ove sedmice biće posvećen životu u socijalizmu, knjigama o Josipu Brozu Titu, Drugom svjetskom ratu, politici i diplomatiji.

Kultura izloga biće podvučena naslovima Tito – strogo povjerljivo, Pera Simića, Titov kuvar Anje Drulović, Uspon i pad Titove Jugoslavije, S Titom po svetu Predraga Lalevića, Titova vještina vladanja Milana Terzića, Kako smo zabavljali Tita Minje Subote, I to je bio Tito Tomislava Bogdanovića, Istorija Jugoslavije u 20. veku grupe autora… i slično.

Izlog će oslikavati i knjige o pobuni, kao npr. Pobunite se! Stefana Hesela, jer je riječ o knjizi koja je podigla na noge Francusku i cijelu Evropu, a čiji sadržaj takođe determiniše 1. maj, jer to nije samo dan za gradele i pivo, nego dan kada obespravljeni deboto kazuju da su obespravljeni.

Preporuke za čitanje …

Dvotomna knjiga Tito i drugovi uglednog istoričara Jožeta Pirjeveca zanimljiva je hronika borbi za vlast u kojima su se prijatelji pretvarali u neprijatelje. Nastala je na osnovu višedecenijskog istraživanja i pogleda u dosad neotvorene arhive. O Titu je u Jugoslaviji i u svijetu napisano više stotina knjiga ali je pred nama do sada najkompletnija studija. Takvom je čine izvori na kojima se temelji, pomna rekonstrukcija vremena i prostora koji su bili dati Titu, odnosno jugoslovenskoj komunističkoj eliti; analiza Titove ličnosti, kao ključne ličnosti revolucije, njena idejna i psihološka struktura. Izdavač je Laguna.

Kapitalno djelo Ivana Ivačkovića Kako smo propevali predstavlja uzbudljivu i nostalgičnu knjigu o pjesmama i pločama koje su nam mijenjale život, kao i o usponu i padu zemlje na koju je svijet decenijama gledao s poštovanjem. Od vladavine zabavne muzike, preko rokenrol eksplozije, pojave panka i novog talasa, pa do novokomponovane narodne muzike i turbo-folka, Ivačković nas podsjeća na višedecenijski brak jedne države i njene muzike. Knjiga Kako smo propevali podjednako je namijenjena onima koji su u Jugoslaviji prohodali i odrasli, kao i onima koji su rođeni kada je njen pepeo već bio razvijan na sve strane. Izdavač je Laguna.

Lepota i tuga, intimna istorija Prvog svetskog rata Petera Englunda upečatljiva je povijest o jednom vremenu obogaćena svjedočanstvima učesnika iz raznih zemalja. Bez obzira na to da li su u njemu učestvovali kao pobjednici ili kao poraženi, svi su kao duboki ožiljak nosili taj rat koji je imao snagu prirodne kataklizme. Odvlačeći u istoriju četiri velika carstva i dovodeći na svome kraju na scenu nove države, Veliki rat ne samo da je mijenjao geografske karte Starog svijeta već je promijenio i shvatanje života. Englund govori o početnim iluzijama i krvavom otriježnjenju koje je Evropi donijelo ratno bezmlje u rovovim ali na bojištu. Izdavač je Geopoetika.

Amerika – Kina i sudbina svijeta Zbignjeva Bžežinskog knjiga je u kojoj autor pokušava da da odgovore na pitanja od kojih zavisi dalja sudbina svijeta; da li će Kina uspjeti da do 2025. prestigne Ameriku i tako postane najmoćnija sila svijeta; kakvi su scenariji ako se to dogodi – da li bi Kina mogla da igra ulogu Amerike na globalnom planu ili bi njen trijumf doveo do stvaranja antikineskog fronta u koji bi bili uključeni Japan, Indija, Južna Koreja i Rusija? Bžežinski daje do sada najbolju analizu rivaliteta dvije sile. Izdavač je Albatros Plus.

Smrt nacije Srđana M. Jovanovića predstavlja pravi mali manifest slobode. Nacija – ta riječ je svuda oko nas. Niče je nekada uskliknuo kako je Bog mrtav. Šta bi danas rekao o konceptu nacije? Istorija nam govori da prije XIX vijeka nacije nije ni bilo. A ipak većina nas misli da su nacije sa nama oduvijek. Izdavač je Krug.

Od antičke Grčke i Aristotela – prema kome je naporan fizički rad rezervisan za robove, a slobodan čovjek treba da razvija svoje umne sposobosti – u knjizi Filozofija rada autor Laš Svenson nas vodi kroz istoriju odnosa prema radu, sve do savremenog doba i čitavog žanra literature o menadžmentu i poslovanju. Na ovom putu smjenjuju se Svensonova razmišljanja o ličnom iskustvu kada je radio kao čistač u fabrici, o poslu filozofa, o kapitalizmu, novcu, o traženju smisla u izboru zanimanja. Filozofija rada potkrepljena je analizama mnogobrojnih istraživanja kao i odlomcima iz popularnih serija i pop pjesama koje se bave ovom temom. Izdavač je Geopoetika.

Nikola Malović - Knjižara So
Nikola Malović – Knjižara So

S novim preporukama za čitanje, budite uz mjesta od dobrog ukusa i za 7 dana. Pozdrav od Svijeta kulture i Knjižare So. Smrt fašizmu.

Najčitanije