16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Čisto more u Boki na ljeto 2016.

Simboličnim polaganjem kamena temeljca, ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović i gradonačelnici Tivta i Kotora Ivan Novosel i dr Aleksandar Stjepčević, obilježili su danas početak izgradnje zajedničkog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) za potrebe ze dvije opštine.

PPOV vrijedno 10,25 miliona eura gradi se na lokaciji Klačina u Krtolima kod Tivta, a kapaciteta je 75 hiljada ekvivalent-stanovnika. Izgradnja koju obavlja njemačka firma WTE iz Esena, finasira se kreditom njemačke KfW banke koga će u omjeru 52:48 posto vraćati opštine Tivat, odnosno Kotor.

Početkom gradnje PPOV u Tivtu označava i start IV-te faze projekta unapređenja vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih na Crnogorskom primorju koji se inače, realizuje već skoro 10 godina.

„Kada bude okončan, cijeli taj projekat koji vrijedi oko 150 miliona eura, uključivaće ukupno oko 270 kilometara novih vodovodnih i kanalizacionih cijevi, tri velika postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i 35 pumpnih stanica.“- kazao je Gvozdenović.[quote_box_right]Generalni direktor firme WTE iz Esena Franc Mitermajer obećao je da će novo postrojenje u Klačini biti završeno u ugovorenom roku, do početka ljeta 2016 godine[/quote_box_right]

Ambasadorka Njemačke u Crnoj Gori Gudrun Elizabet Štajnaker podvukla je značaj finansijske i tehnološke podrške koju su Vlada te države i razvojna banka KfW pružili Crnoj Gori na planu unapređenja vodosnavdijevanja i odvođenja otpadnih voda na Crnogorskom primorju. Na taj način, prema riječima Štajnaker, dat je veliki doprinos Njemačke napretku crnogorskog turizma i razvoju naše ekonomije.

Gradonačelnici Tivta Ivan Novosel i Kotora Aleksandar Stjepćević sumirali su do sada urađeno u te dvije opštine, ističu da će stavljanje u pogon novog PPOV, biti kruna svega što je napravljeno na održavanju čistim mora unutar zaliva Boke Kotorske. Generalni direktor firme WTE iz Esena Franc Mitermajer obećao je da će novo postrojenje u Klačini biti završeno u ugovorenom roku, do početka ljeta 2016 godine.

Na pitanje novinara kako je Agencija za zaštitu životne sredine mogla „aminovati“ gradnju PPOV na mjestu gdje je raslo stotinjak starih maslina, ministar Gvozdenović je odgovorio da je siguran „da je Agencija zauzela stavove takve koji stvaraju mogućnost za unapređenje ekologije“. On je kazao da je sanacija devastiranog podmorskog kanalizacionog ispusta sistema Kotor-Tivat-Trašte u tom zalivu, kao i izlivne građevine na Oblatnom, u nadležnosti lokalnih samouprava, a ne države.

Najčitanije