12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Čisto more u Boki 2016.

Photo: Boka News - Luštica
Photo: Boka News – Luštica

Zajedničko koordinaciono društvo za vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda za Crnogorsko primorje i Cetinje, fima „Vodacom“ iz Tivta, podnijela je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za gradnju novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Tivtu. Postrojenje vrijedno 10,2 miliona eura, koristiće se za potrebe opština Tivat i Kotor, a gradiće se na tivatskoj teritoriji, u Krtolima.

„Očekujemo da uskoro dobijemo građevinsku dozvolu, pa će radovi početi u decembru ili najkasnije u januaru naredne godine. Planirano je da se gradnja završi do juna 2016, a u međuvremenu ćemo, na ljeto naredne godine, u pogon staviti i novo postrojenje za prečišćavanje otpandih voda u opštini Herceg Novi. Sa izgrađenih oko 150 kilometara novih vodovodnih i kanalizacionih cjevovoda koje smo u Boki koje smo već napravili, to znači da ćemo do ljeta 2016, u najvećoj mjeri imati riješeno pitanje odvođenja i prerade otpadnih voda u cijeloj Boki i tima čisto more u zalivu.“- kazao je „Vijestima“ direktor „Vodacoma“ Boris Vuković.

Postrojenje za Tivat i Kotopr vrijedno 10,27 miliona eura, gradiće njemačka firma „Wassertehnik GmbH“ iz Esena koja će njime i upravljati u početnom periodu, dok se ne obuči lokalna radna snaga, a opštine Tivat i Kotor ne dogovore o modelu zajedničkog upravljanja postrojenjem.

Inače, postrojenje je kapaciteta 72 hiljade tzv. ekvivalent stanovnika, gradnja se finansira kreditnim sredstvima njemačke KfW banke, a troškove će u omjeru 59: 41 odsto, snositi opštine Tivat i Kotor.

Vuković je kazao da još nema precizan podatak koliko će rad novog objekta povećati iznose računa za vodu i kanalizaciju potrošačima u Tivtu i Kotoru, ali smatra da to neće biti veliki novi izdatak za građane i privredu.

Novo postrojenje koje će se graditi u Krtolima, primjenjivaće tzv. SBR tehnologiju koja omogućava stepen prečišćavanja otpadnih voda od čak 98 odsto. Zanimljivo je da je kompanija „Luštica development“ koja u blizini gradi novi turistički grad Luštica Bay, već iskazala interesovanje da preuzima najveći dio količina prešićenje otpadne vode iz novog postrojenja, za navodnjavanje svog velikog golf terena na Luštici. Ostaje da u međuvremenu, država odredi konačnu lokaciju na kojoj će se odlagati mulj koji ostaje kao nusprodukt prečišćavanja otpadnih voda u ovom, ali i svim drugim sličnim postrojenjima u Crnoj Gori.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije