17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Čiste naslage gume sa piste

Specijalna masina koja ce raditi na pisti u Tivtu

Kompanija „Pismorad“ iz Zagreba uskoro će započeti radove na čišćenju i uklanjanju ostatka avionskih guma sa poletno-sletne staze aerodroma u Tivtu.

Riječ je o poslu koji se periodično obavlja u sklopu redovnog održavanja piste, a radi se zbog toga da asfaltna površina zadrži potreban nivo frikcije koji obezbjeđuje sigurno prizemljenje, kočenje i zaustavljanje aviona prilikom slijetanja. Iako su testovi tzv. koeficijenta kočenja koje pista ternutno pruža, pokazali rezulate bolje od minimalno zahtijevanih, čišćenje piste od oko dva milimetra debelog sloja ostataka avio-guma koje poletno-sletnu stazu mogu učiniti djelimično klizavom, obaviće se narednih dana u Tivtu jer se taj posao inače,  redovno se u određenim periodu, obavlja na svim aerodromima svijeta.

Inače, ovaj posao vrši se specijalnim mašinama montiranim na kamionu, a koje ostatke gume iz asfaltne opodloge čiste mlazom vode pod izuzetno visokim pritiskom od skoro 2.800 bara i koje odmah usisavaju odstranjenu prljavštinu u posebne tankove.Ovakva mašina za sat vremena može detaljno očistiti oko 2 hiljade kvadrata asfaltne podloge.

Zagrebački „Pismorad“ kao najpovoljniji ponuđač donio je posao čišćenja ukupno 10.500 kvadrata površine piste aerodroma u Tivtu i isto toliko piste aerodroma u Podgorici na tenderu preduzeća „Aerodromi Crne Gore“, za ukupno skoro 25 hiljada eura. Posao na poletno sletnim stazama dva aerodroma obavljaće se noću u vremenu od 20 do 5 sati ujutro, odnosno u terminima kada zavisno od utvrđenih redova letjenja, čišćenje piste neće uticati na redovnost odvijanja vazdušnog saobraćaja.

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije