15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

CGO podsjeća VDT i javnost na napad na Dubrovnik

Napad na Dubrovnik 1991
Napad na Dubrovnik 1991.

Povodom 25-te godišnjice napada na Dubrovnik, koji je počeo 1.oktobra, 1991.godine, Centar za građansko obrazovanje (CGO) je pozvao ponovo Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore “da preispita do sada prikupljene dokaze, kao i da učini veći napor da se prikupe dodatni dokazi kako bi se utvrdile činjenice i procesuirali odgovorni”.

“Ovo je i obaveza Tužilaštva preuzeta donošenjem Strategije o istraživanju ratnih zločina, koja je usvojena u maju 2015”, podsjeća podgorička nevladina organizacija.

“240 dana građani i građanke Dubrovnika živjeli su u kopnenoj i pomorskoj blokadi, 138 dana bez struje i vode, a više od četiri mjeseca proveli su u skloništima. Na području Konavala, Župe Dubrovačke i primorja u blizini Dubrovnika, snage JNA uništavale su selo za selom, rušeći, pljačkajući i paleći civilne objekte. Dio stanovništva izbjegao je u Dubrovnik, sjevernu Dalmaciju i na otoke, a u selima su ostali uglavnom stariji mještani od kojih su mnogi ubijeni ili odvedeni u JNA logore u Morinju u Crnoj Gori ili u Bileći u BiH.

Napad na Dubrovnik
Napad na Dubrovnik

Od posljedica rata na dubrovačkom području stradalo je 116 civila; poginulo je 194 hrvatskih branitelja, ali i 165 pripadnika JNA iz Crne Gore, 443 osobe zatočene su u logorima Morinj i Bileća, prognano je 33, 000 osoba i uništen 2.071 stambeni objekat”, podsjeća CGO.

Najčitanije