15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

CGO: Mamulu obnoviti isključivo uz poštovanje žrtava

Mamulu obnoviti isključivo uz poštovanje žrtava
Mamulu obnoviti isključivo uz poštovanje žrtava – foto CGO

Delegacija Centra za građansko obrazovanje (CGO) je posjetila ostrvo Lastavicu i položila cvijeće kako bi odala pomen nastradalima i zatočenima u tom logoru tokom II svjetskog rata, a među kojima je bilo većinsko stanovništvo iz Boke Kotorske, saopšteno je iz ove NVO.

“CGO izražava zabrinutost da će ovo možda biti i posljednja posjeta Mamuli u originalnom stanju, koja za cilj ima izgradnju kulture sjećanja i poštovanja svih onih koji sa sobom nose bol ovog mjesta stradanja. Razlog zabrinutosti je započeta realizacija Oraskomovog projekta izgradnje luksuznog hotelskog kompleksa na ovom lokalitetu stradanja, a koji će usmjeren na potrebe elitnog turizma a ne doprinosa izgradnji kulture sjećanja” navodi se u saopštenju.

Oni su objasnili da je logor na ostrvu Lastavica, poznatijem kao Mamula, rasformiran je nakon kapitulacije Italije 14. septembra 1943, prije 73 godine, a svakog septembra se održava komemoracija u znak sjećanja na zločine koji su se desili na Mamuli.

Mamulu obnoviti isključivo uz poštovanje žrtava
Mamulu obnoviti isključivo uz poštovanje žrtava – foto CGO

Dodali su da je preko stotinu građana i građanki ubijeno ili umrlo od gladi, a preko 2.000 je bilo zarobljeno u Kampo Mamuli, kako se procjenjuje na osnovu podataka iz italijanskih vojnih dokumenata. U saopštenju se i navodi da su većina zatvorenika bili mještani, uz određeni broj iz obližnje Hercegovine i Dalmacije.

Mamulu obnoviti isključivo uz poštovanje žrtava
Mamulu obnoviti isključivo uz poštovanje žrtava-foto CGO

“CGO je i ranije predlagao osnivanje Memorijalnog centra Mamula, kako bi ovaj lokalitet postao dio obrazovnog sistema i posebne ponude obrazovnog turizma. Time bi se podsticao razvoj kulture ljudskih prava u Crnoj Gori, ali i omogućilo turistima iz drugih država da uče o istoriji i antifašističkoj borbi stanovnika ovog područja. Takav projekat bi bio u javnom interesu i održiv. Mamula je samo jedno od mjesta na teritoriji Crne Gore, gdje su počinjeni zločini tokom II svjetskog rata. CGO cijeni da država Crna Gora ima obavezu prema svim žrtvama i tekovinama antifašističke borbe, kao i da adekvatno zaštiti ovaj lokalitet i obilježi mjesto stradanja. Posjetu ostrvu Mamula i samu komemoraciju, kao i ranijih godina, organizovala je Organizacija boraca NOR-a 1941-1945 Herceg Novi” zaključuje se u saopštenju.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije