16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Čekaju se novi splavovi za spašavanje iz Splita

„Costa Mediterranea“ foto Drago Brdar
„Costa Mediterranea“ foto Boka News, Drago Brdar

Italijanski kruzer „Costa Mediterranea“ imao je večeras minimum šansi da isplovi iz Kotora gdje je neplanirano zadržan preko 30 sati zbog nezgode sa jednim od njegovih putničkih čamaca-tendera. Zbog kvara na sohi kojom se sa palube broda spušta u more, tender broj 6 „Costa Mediterranee“ pao je niz lijevi bok broda i ostao tako da visi, jer posada kruzera ni nakon više pokušaja, nije uspjela da ga ispravi i ponovno podigne na palubu. U tim pokušajima tenderu je probijen trup i oštećen dio ograde na „Costa Mediterranei“ koju su danas pohodili i inspektori italijanskog klasifikacionog zavoda RINA čiju klasu ima taj brod, kako bi se uvjerili u stanje preostalih spasilačkih plovila i opreme na kruzeru.

Da pomogne italijanskom brodu danas poslijepodne angažovana je mehanizacija kotorske firme „Yu Briv“ – samopodizni ponton TEG-25 na koga je ukrcana autodizalica, remorkeri i jedno pomoćno plovilo. Delikatna operacija „oslobađanja“ tendera iz nezgodnog položaja i njegovog vraćanja na palubu kruzera večeras nije uspjela do 21 sat. Šanse da brod isplovi su minimalne, jer je RINA naložila da se oštećeni tender nadomjesti sa novim automatskim splavovima za spašavanje koji su naručeni iz Splita i čiji se dolazak u Kotor tek očekuje.

Zbog vanrednog događaja sa tenderom o kome su inače, danas izvijestili gotovo svi italijanski mediji, kompanija „Costa Crociere“ je izmijenila itinerer aktuelnog krstarenja „Costa Mediterranee“. Preskočeno je planirano putovanje iz Kotora za grčku luku Argostoli, pa je određeno da brod iz Boke krene direktno za Krf. Kompanija je prokušala da ublaži nezadovoljstvo putnika broda zbog neplaniranog zadržavanja u Kotoru na način da su im danas ponuđeni izleti po Crnogorskom primorju po 30 odsto nižoj cijeni, svakom punoljetnom putniku „Costa Mediterranee“ kompanija je poklonila po 100 eura kredita za potrošnju na vanpansionskim sadržajima na brodu, a svima koji su već bukirali izlete u Argostoliju, biće vraćen novac. Da bi doprinijela smanjenju problema koji su zatekli italijanskog brodara, preduzeće Luka Kotor AD, od juče u 14 sati kada je „Costa Mediterranea“ trebala da isplovi iz Kotora, italijanskom kruzeru nije naplaćivala lučke usluge.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije