13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Čeka nas ekstremno vrelo ljeto

Photo: Boka News - Arza
Photo: Boka News – Arza

Ovo ljeto biće toplije od klimatske normale za oko dva i po stepena i sa znatno manje padavina. Na to ukazuju klimatski trendovi u našoj zemlji, a potvrđuje i Evropski centar za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) koji predviđa da će ljeto 2017. biti među deset najtoplijih u istoriji, kaže direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Luka Mitrović.

On dodaje da će, po sezonskoj prognozi ECMWF-a, topliji od klimatske normale biti ne samo jul i avgust, već septembar, čak i oktobar. Po meteorološkim standardima, tropski dan je kada temperatura vazduha tokom dana dostigne 30 stepeni Celzijusovih.

Ove godine već je bilo više od 30 tropskih dana.

“Vrelo ljeto najavljeno je visokim temperaturama u maju i junu. Ovaj jun bio je najtopliji u posljednjih 68 godina u Podgorici i svaki dan je bio tropski. U Podgorici je tokom prethodnog mjeseca šest dana zaredom dnevna temperatura dostizala i prelazila 35 stepeni. Srednja maksimalna dnevna temperatura iznosila je 32,6 što je 4,4 Celzijusa više od odgovarajuće klimatske normale, a na Žabljaku prosječna maksimalna dnevna temperatura iznosila je 21,4 stepena, što je četiri stepena više. Po statistici, tokom treće dekade juna, za 68 godina na području Podgorice, svega 15 odsto dana imalo je temperaturu od 35 stepeni i više. To pokazuje koliko su sadašnje očekivane temperature od 35 i više stepeni uobičajene”, rekao je Mitrović.

Na području Podgorice ovogodišnji jun je četvrti najtopliji u posljednjih 68 godina, a na Žabljaku šesti najtopliji za posljednjih 60 godina. Odstupanja od klimatske normale su zabilježena u svim djelovima Crne Gore i pokazuju prelazak u zonu – kategoriju ekstremnih događaja.

“Visoke temperature od 35 i više stepeni spadaju u kategoriju u tri odsto najviših temperatura u junu! To pokazuje stepen ekstremnosti temperature u junu”, kaže Mitrović.

Prema tim pokazateljima, dodaje on, moguće je da se ove godine približimo rekordnoj 2003. kada smo u Podgorici imali niz od 100 tropskih dana, što znači da temperatura nije padala ispod 30 stepeni. Tada je u Podgorici prosječna dnevna temperatura iznosila 35,7 stepeni.

Tri najtoplija juna u Podgorici su 2003. (rekordno najtopliji), sa srednjom maksimalnom dnevnom temperaturom od 35,7 stepeni, zatim 2000. i 2012. sa temperaturom od 32,9 stepena. Apsolutni rekord zabilježen je 24. avgusta 2007. godine kada je u Podgorici izmjereno 44,8 stepeni Celzijusovih.

Tog dana su oboreni apsolutni rekordi maksimalne temperature vazduha na skoro čitavom području Crne Gore.

Najčitanije