CDT prati izbore u Tivtu

Tivat - Photo Anton Marković
Tivat – Photo Anton Marković

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) sa 39 akreditovanih posmatrača na svim biračkim mjestima pratiće izborni dan i prebrojavanje glasova na lokalnim izborima u Tivtu 17. aprila.

Direktor CDT-a, Dragan Koprivica kazao je na konferenciji za novinare da će njihovi mobilni timovi posmatrati i okruženja biračkih mjesta i provjeravati da li se kompletan izborni proces odvija u skladu sa zakonom.

“Podatke o odzivu birača, dešavanjima na biračkim mjestima, rezultatima izbora i eventualnim kršenjima izborne procedure saopštavaćemo javnosti putem našeg veb portala  i preko naših naloga na Twiteru i Facebooku”, kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, na taj način će biti omogućeno da svi mediji, partije i zainteresovane strane dobiju podatke istovremeno i ravnopravno.

“CDT ostaje otvoren za svaki vid komunikacije sa medijskim kućama i ovim putem ih molimo da nas blagovremeno kontaktiraju kako bi precizirali sve modalitete saradnje u toku izbornog dana i nakon zatvaranja biračkih mjesta”, poručio je Koprivica.

On smatra da izbori u Tivtu svojom važnošću prevazilaze lokalni okvir, budući da će se, kako je naveo, na njima po prvi put u potpunosti implementirati značajni noviteti u izbornom procesu.

On je dodao da će u Tivtu prvi put imati priliku da u praksi prati funkcionisanje sistema elektronske identifikacije birača, realizaciju odredbi zakona o glasanju van biračkog mjesta (glasanje putem pisma), dok će izbore realizovati birački odbori formirani na osnovu novih pravila.

“Apelujemo na Državnu izbornu komisiju (DIK), Opštinsku izbornu komisiju (OIK), biračke odbore (BO) i opunomoćene predstavnike izbornih lista da sa posebnom pažnjom i odgovornošću, a u skladu za zakonskim odredbama, do kraja sprovedu ovaj izborni proces”, poručio je Koprivica.

Koprivica je ocijenio da je OIK Tivat do sada bio transparentan i otvoren za saradnju i da su sve izborne radnje uradili u skladu sa zakonom, navodeći da do sada nije bilo zvaničnih prigovora na tok izbornog procesa.

Koprivica je naveo da se mogu čuti i brojne glasine da se građanima Tivta obećavaju zapošljavanja nakon izbora u zamjenu za glas na lokalnim izborima.

“Posao Agencije se ne završava danom izbora, i njihov je zadatak, da koristeći zakonska ovlašćenja, isprate ove slučajeve do kraja i procesuiraju sve eventualne zloupotrebe zapošljavanja povezane sa izborima”, objasnio je Koprivica.

CDT je apelovao na sve aktere izbornog procesa da ulože maksimalne napore da izbori u Tivtu budu sprovedeni u skladu sa zakonima i dobrim praksama demokratskih izbora.

cdt-centar-za-demokratsku-tranziciju
cdt-centar-za-demokratsku-tranziciju

Iz te nevladine organizacije (NVO) poručili su akterima izbornog procesa da budu posvećeni i pažljivi i spriječe eventualne zloupotrebe, tenzije ili kršenja, bez obzira od koga oni dolazili.

“Naši posmatrači će biti objektivni i nepristrasni i poštovaće zakonske odredbe i kodekse koji nas obavezuju”, kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, u CDT-u priželjkuju “dosadan” izborni dan bez tenzija i kršenja i poručio svima koji planiraju da vrše protivzakonite radnje da su dobro pripremljeni i da će javnost i nadležne organe obavijestiti o svim takvim pokušajima.

“Građanke i građane Tivta podsjećamo na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju i da niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na njihov izbor – da li će izaći na izbore i za koga će glasati”, rekao je Koprivica.

On je naveo da CDT ohrabruje sve one koje smatraju da im je to pravo na bilo koji način ugroženo da o tome obavijeste nadležne državne organe, tužilaštvo i policiju, ili da neophodne informacije dostave CDT-u i na taj način hrabro brane svoja osnovna građanska prava.

“Osnov demokratije je volja građana i niko nema pravo da na bilo koji način ugrožava tu volju. Zato, Tivćanke i Tivćani, glasajte slobodno”, poručio je Koprivica.

Iz CDT-a su najavili da od sjutra kreću sa realizacijom projekta “Prvi put biram” koji će sprovoditi u saradnji sa Ministrastvom prosvjete, uz finansijsku podršku Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću.

“Krećemo, naravno, iz Tivta i do parlamentarnih izbora ćemo posjetiti 21 crnogorsku opštinu i sa 2.000 maturanata razgovarati o proceduri glasanja i njihovom biračkom pravu”, kazao je Koprivica i dodao da ć eta NVO hiljadu studenata informisati o važnim aspektima izbornog procesa u šest opština.

Na izborima u Tivtu pravo glasa ima 11.078 građana i građanki koji će svoje biračko pravo moći ostvariti na 19 biračkih mjesta.

Od toga će 13 birača svoje pravo glasa moći da iskoristi i na dva biračka mjesta u Kazneno-popravnom domu i Istražnom zatvoru u Podgorici.

Projekat praćenja lokalnih izbora u Tivtu CDT realizuje uz podršku Ambasade Njemačke u Crnoj Gori.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.