13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

CDPR – 15 godina borbe protiv kancera

15 godina CDPR
15 godina CDPR

Povodom petnaest godina rada, Crnogorsko društvo za borbu protiv raka je u saradnji sa firmama “Studio Mouse”, “Primodesign” i “Montenegro Metropolis Media” u više crnogorskih gradova postavilo plakat „Petnaest godina borbe protiv kancera”.

“Posteri koji su postavljeni na predviđenim mjestima, takozvanim panoima – City Light, obavještavaju o petnaestogodišnjem postojanju CDPR-a i istovremeno služe da podsjete na našu stalnu borbu protiv kancera, ali i opomenu i pozovu građane da zajedno učestvujemo u tome i pobijedimo opaku bolest, koliko je to moguće. Od našeg prvog dana, 5.novembra 2001. godine, kao humanitarna, nevladina i neprofitna organizacija imamo za cilj i osnovni zadatak – širenje svijesti da se zdravim načinom života kancer može spriječiti, a adekvatnim medicinskim i društvenim mjerama rano otkriti i uspješno liječiti. Istovremeno, naš zadatak je i podrška svima koji su pogođeni ovom bolešću. Tokom proteklih petnaest godina rada CDPR je organizovalo niz korisnih akcija i projekata iz oblasti svoga djelovanja. Najvažniji dio aktivnosti Društva je bila promjena stava javnosti u Crnoj Gori prema upotrebi duvanskih proizvoda. Nije bilo lako preći put od primarne nezainteresovanosti i potpunog nedostatka zakonske regulative do jednog od najnaprednijih evropskih Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda u čemu smo, bez lažne skromnosti, bili jedan od značajnijih inicijatora i promotera.

Pored niza predavanja o problemima i raznim vrstama kancera, zatim o štetnosti pušenja, osnivači smo Lige za nepušenje Crne Gore. Organizatori smo – do sada trinaest Nacionalnih konferencija o kontroli pušenja koje su uvijek ovaj problem stavljale u žižu interesovanja javnosti te doprinijele buđenju društvene svijesti o dimenzijama i značaju problema pušenja, kako iz zdravstvenih tako i iz ostalih aspekata. Više od trinaest godina, tj od 9.maja 2003.godine radi Savjetovalište za odvikavanje od pušenja gdje se pušačima i dan danas pruža pomoć u ostavljanju cigareta.

Štampali smo proteklih godina i bogat edukativni materijal (oko pedeset raznih edukativnih brošura) preko kojih smo građane informisali o načinima i koristima od ostavljanja pušenja, načinima zdravog života, pravilnoj ishrani, neophodnoj stalnoj fizičkoj aktivnosti i normalno – tu je najviše brošura o raznim vrstama kancera. Organizatori smo petnaest državnih konkursa za učenike osnovnih škola iz cijele Crne Gore za književni i likovni rad sa temom o štetnosti pušenja posvećene 31.maju – Svjetskom danu borbe protiv pušenja, a potom su održane izložbe najboljih i nagrađenih radova. Sopstvenim sredstvima smo značajno pomagali prethodnih godina uređenje stare Klinike za onkologiju KCCG, ali i ostalih klinika KCCG. Shodno našim skromnim mogućnostima donirali smo svih ovih godina mnogobrojne zdravstvene, školske i socijalne institucije po cijeloj našoj državi” – stoji u saopštenju Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR).

Najčitanije