16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

CBCG nema interes da gradi u Tivtu, opština će urediti parking

Neuređeni plac CBCGb u Tivtu
Neuređeni plac CBCGb u Tivtu

Centralna banka Crne Gore nema interes da u ovom momentu gradi svoje sekundarno sjedište u Tivtu, te će stoga plac u vlasništvu glavne monetarne institucije Opština Tivat privremeno urediti u skladu sa javnim interesom i potrebama građana – dogovoreno je na sastanku guvernera CBCG Milojice Dakića i njegovih saradnika, sa potredsjednikom Opštine Tivat Ilijom Janovićem (HGI) i savjetnikom tivatske gradonačelnice Zoranom Petranovićem.

Bivši gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš (DPS) juna 2007. prodao je, uz saglasnost odbornika u lokalnom parlamentu, CBCG katastarsku parcelu broj 972/2 upisanu u list nepokretnosti 3105 KO Tivat, ukupne površine 2.958 kvadratnih metara.  Opštinsko zemljište na i tada i sada neuređenom i neizgrađenom platou oivičenom Istarskom, Đačkom i Prevlačkom ulicom u centru Tivta, centralnoj monetarnoj vlasti prodato je po cijeni od 600 eura za kvadrat, odnosno za ukupnu sumu od 1.774.800 eura. Kankaraš je tada obrazložio da je ova prodaja u interesu Tivta gdje je CBCG tada  prema zvaničnom objašnjenju, trebala da izgradi i otvori svoje rezervno sjedište koje centralna monetarna vlast mora da ima po zakonu. Po opštinskoj odluci iz juna 2007, trebalo da bude izgrađen poslovni objekat sa suterenom, prizemljem, spratom i potkrovljem „u funkciji administrativne djelatnosti“, ali CBCG nije nikada pristupila njegovoj gradnji, pa je ova atraktivna lokacija u samom centru Tivta i danas potpuno neuređenja i daje veoma ružnu sliku.

„Guverner Dakić i njegov tim nam je potvrdio da je CBCG saglasna da Opština uz adekvatan dogovor sa njima kao vlasnicima, preuzme gazdovanje tom lokacijom i privremeno je uredi u skladu sa javnim interesom i potrebama građana. To će najvjerovatnije biti završeno do kraja godine, kada ćemo početi asfaltiranje i uređenje tog platoa na kome će se postaviti novi veliki javni parking sa oko 200 mjesta za automobile.“- kazao je juče potpredsjednik tivatske Opštine Ilija Janović. On je dodao da Tivtu manjka parking prostora, a ova lokacija smještena u blizini Doma zdravlja, stare zgrade Opštine, dječjeg crtića, kapele i parohijskog doma, idealna je za makar djelimično ublažavanje tog problema.

Janović i Petranović sastali su se i sa čelnicima Direkcije za imovinsko-pravna pitanja Vlade Crne Gore Milankom Vorotović i Vojinom Zarubicom sa kojima su razgovarali o formalnom vraćanju u posjed Opštine Tivat nekoliko vrijednih lokacija i objekata u Tivtu, a koji se u katastru vode na državu Crnu Goru., iako su suštinski, u vlasništvu lokalne uprave.

„Radi se o stadionu FK „Arsenal“ i njegovom pomoćnom terenu u Gradskom parku i objektu Šoping centra na Seljanovu, a koji se sada vode na državu jer prethodne lokalne uprave nisu ažurno obavljale svoj posao kada je u pitanju upis opštinske imovine u katastar. Do kraja mjeseca pripremićemo i podnijećemo Direkciji za imovinsko-pravna pitanja formalni zahtejv za prenošenje prava raspolaganja tom imovinom sa države na opštinu, zbog zaštite javnog interesa građana Tivta.“- istakao je Janović.

Prethodni članak
Sledeći članak

Najčitanije