18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

„Cavour“ stigao u Tivat

Komandni brod Ratne mornarice (RM) Italije, nosač aviona “Cavour” CVH-550 uplovio je danas, nešto poslije osam sati, u luku Tivat gdje će u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori i njenim oružanim snagama ostati do 21. novembra.

Italijanski nosač aviona kojeg je u Boku uveo pomorski pilot, kapetan Rajko Čavor, usidrio se na oko milju ipo od gradske rive Pine u Tivtu. Pred ulazom u zaliv italijanski ratni brod dočekala je i do sidrišta u Tivtu dopratila raketna fregata 33 “Kotor”, a kasnije joj se pridružio I pučinski remorker PR-41 “Orada” Mornarice vojske Crne Gore. Specijalci iz Pomorskog odreda MVCG, obavili su kontradiverzioni pregled akvatorijuma u kojem je usidren nosač aviona, a obavljaju i obezbjeđenje gradske rive Pine koja služi kao punkt za komunikaciju čamaca sa “Cavoura” sa obalom.

Komandatna Druge pomorske grupe brodova RM Italije, kontraadmirala Andreu Gueglia i komandantna nosača aviona “Cavour”, kapetana bojnog broda Luku Kontija, te italijanskog vojnog atašea u Crnoj Gori, pukovnika Paola Papalardoa, pozdravio je domaćin, komandant MVCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković, nakon čega je za goste iz Italije prijem u zgradi Opštine, priredio i tivatski gradonačelnik Ivan Novosel.

Gosti iz Italije sa komandantom MCG Darkom Vukovicem
Gosti iz Italije sa komandantom MCG Darkom Vukovicem

“Za mene je veliko zadovoljstvo i čast što sam doveo nosač aviona “Cavour” u luku Tivat. Siguran sam da će ovih nekloliko dana našeg boravka ovdje biti izuzetna prilika da produbimo poznanstvo i prijateljstvo koje vlada kako između naših mornarica, tako i između naroda Crne Gore i Italije. Ovo će biti veoma lijepo iskustvo za sve članove posade našeg broda koji će uživatu i vašem lijepom gradu.” – kazao je novinarima nakon susreta sa Novoselom, kontraadmiral Andrea Gueglio. On je domaćinima i predstavicima Ministarstva odbrane Crne Gore prenio pozdrave načelnika Generalštavba RM Italije i glavnokomandujućeg italijanske Mornarice ,admirala flote Djuzepea De Đorđija.

“Zadovoljstvo je primiti visokog oficira RM Italije, kontraadmirala Guglija i komandni kadar nosača aviona “Cavour”. Posjeta ovog ratnog broda znači puno ne samo za Tivat, već i za cijelu Crnu Goru i ja sam je doživio kako dobru poruku NATO-a i podršku Crnoj Gori na njenom putu ka članstvu u Alijansi.” – istakao je gradonačelnik Novosel.

Kontradmiral Gueglio nije komentarisao konstataciju novinara da u Crnoj Gori postoji značajan dio građana koji se protivi njenom članstvu u NATO-u s obzirom na negativna iskustva iz bombardovanja SRJ 1999-te.

“Posjeta broda “Cavour” je znak prijateljstva i dobrih odnosa naših država kako bi se još bolje međusobno upoznali i ojačali našu saradnju. Italijanska Mornarica ovdje dolazi da dodatno razvije i već postojeću dugogodišnju odličnu saradnju koju imamo sa našim prijateljima i kolegama iz MVCG.”- objasnio je visoki italijanski oficir.

Dolasku velikog italijanskog ratnog broda posebno su se inače, obradovali tivatski ugostitelji koji računaju da će u naredna četiri dana dosta zaraditi od skoro 1.120 ljudi koliko čini posadu nosača aviona “Cavour”. Predstavnici crnogorskih medija danas poslijepodne biće u prilici da obiđu italijanski nosačl aviona i upoznaju se sa njegovim tehničkim karaktersitikama i borbenim sposobnostima.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije