8 C
Kotor

Slušaj online radio

„Cavour“ most saradnje između obala Jadrana

Nave Cavour sosta a Tivat
Ronioci

Obuka, saradnja i dijeljenje iskustava i vrijednosti – ovako su zvanični italijanski državni organi u najkraćem definisali rezultete posjete komandnog broda Ratne Mornarice Italije, nosača aviona „Cavour“ CVH-550, koji je krajem novembra pet dana proveo u Tivtu. Naglašava se da je ovaj veliki i moderan ratni brod sa izraženim tehničkim mogućnostima i za civilnu primjenu u slučaju otklanjanja posljedica prirodnih i vještačkih katastrofa, simbolično tokom posjete predstavljen kao „most saradnje“ između dviju obala Jadrana, ali i „bliskih stavova zvanične Podgorice i Rima kada je političko-bezbjedonosna situacija u Mediteranu u pitanju.“

Na sajtu Ratne mornarice Italije, posebno je naglašena činjenica da je njihov nosač aviona, dok je boravio na sidrištu u Tivatskom zalivu, obišao veliki broj visokih crnogorskih zvaničnika.

„Značaj posjete nosača aviona Crnoj Gori posebno je naglasilo prisustvo na „Cavouru“ najviših civilnih i vojnih zvaničnika Crne Gore među kojima su bili potpredsjednik Vlade Duško Marković, ministar vanjskih poslova Igor Lukšić, ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, ministar pomorstva i saobraćaja Ivan Brajović, bivši ministar kulture Branislav Mićunović, pomoćnik ministra odbrane Bojan Šarkić, načelnik Generalštaba VCG, admiral Dragan Samardžić i komandant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković. Boravak „Cavoura“ u Crnoj Gori je doprinos unaprešenju odnosa i saradnje dviju država.“- navodi se na portalu Ratne mornarice Italije koji je o posjeti „Cavoura“ izvijestio u par tekstova, kao i video priloga.

Cavour
Cavour

Italijani su izvijestili da je tokom boravka „Cavoura“ u Boki vršena intenzivna zajednička obuka i razmjena iskustava između pripadnina njihove Ratne mornarice i Mornarice VCG. Ronioci Pomorskog odredsa MCG uvježbavali su se zajedno sa svojim kolegama- italijanskim podmorskim diverzantima iz jedinice COMSUBIN. Pripadnici MCG imali i zajedničke aktivnosti sa pripadnicima italijanske mornaričke pješadije iz bataljona „San Marco“, posebno u domenu kontrole pomorskog saobraćaja, ukrcaja bording tima na sumnjive brodove i primjene vazduhoplovne podrške u dejstvima bording timova.

Najčitanije