„Cavour“ otplovio za Dubrovnik

Završena četvorodnevna posjeta italijanskog nosača aviona

Italijanski nosač aviona CAVOUR pred TivtomNosač-aviona „Cavour“ u Boki

Nosač-aviona „Cavour“ CVH-550, komandni brod ratne mornarice Italije, isplovio je danas poslijepodne iz Tivta, nakon završetka četvorodnevne službene posjete Crnoj Gori i njenim oružanim snagama.

Italijanski ratni brod do izlaza iz naših teritorijalnih voda je ispratila raketna fregata „Kotor“ Mornarice VCG, a tom prilikom odrađena je i posljednja u nizu zajedničkih aktivnosti koje su pripadnici dviju Mornarica imali proteklih dana – vježba ukrcaja bording timova na brod u plovidbi. Prethodno su rađene razne zajedničke obuke i razmjene iskustava pripadnika MCG sa članovima posade „Cavoura“, italijanskim vojnim roniocima, te pripadnicima italijanske mornaričke pješadije iz bataljona „San Marco“.

Ambasador Italije u Crnoj Gori Vićenco Del Mokako koji je danas iz Tivta ispratio brod, sinoć je na „Cavouru“ priredio prijem za brojne zvanice iz političkog, vojnog, privrednog i kulturnog života Crne Gore, te kolege iz diplomatskog kora.

Pored ostalih prijemu i koktelu na nosaču aviona, prisustvovali su šef delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič, ambasador Slovačke František Lipka, minsitri Ivan Brajović i Sanja Vlahović, gradonačelnici Cetinja i Kotora Aleksandar Bogdanović i Aleksandar Stjepčević.

U svom govoru, italijanski ambasador je posebno naglasio spremnost te zemlje da podrži Crnu Goru u njenim evroetlanstkim ambicijama.

„I NATO i EU su preživjele i ojačale nakon promjena sa kraja prošlog vijeka jer nikada nijesu bile savezi diktirani kratkotrajnim okolnostima. Korijeni NATO-a i EU su mnogo dublji. U tom kontekstu, Italija smatra da je od presudne važnosti sve jača transatlanska veza,  nada se i aktivno radi kako bi Crna Gora postala njen dio čim bude bilo moguće. Stoga Italija podstiče reformske napore na svakom polju, bez popuštanja, vođena logikom partnerstva.” – kazao je ambasador Del Monako dodajući da je “u globalizovanom svijetu, NATO jedino globalno sigurnosno čvorište i jedini političko-vojni instrument koji je potvrdio svoju efikasnost tokom skoro pola vijeka.

Komandant Druge pomorske grupe brodova RM Italije, kontradmiral Andrea Gueljo koji je sa svojim štabom ukrcan na “Cavouru”, kazao je juče prije odlaska broda iz Tivta, da su italijanski oficiri i mornari proveli četiri nezaboravna dana u Boki.italijanski admiral i ambasador sa domacinima na Pinama prije odlaska CAVOUR-a

“Ovo je bilo zaista prelijepo iskustvo, boravili smo u predivnom i vrlo gostoljubivom gradu čiji su nas žitelji sjajno prihvatili, pa smo se osjećali gotovo kao kod kuće. Zahvaljujem se civilnim i vojnim vlastima Tivta i Crne Gore koji su bili odlični domaćini.” – istakao je kontraadmiral Gueljo koji je danas sa zanimanjem pratio smotru odreda drevne Bokeljske mornarice i igranje Bokeljskog kola na tivatskoj gradskoj rivi Pine u koje je na kraju, i sam ušao sa ovdašnjim gradskim čelnicima, koamndantom MCG, kapetanom bojnog broda Darkom Vukovićem i ambasadorom Vićencom Del Monakom.

Nosač aviona “Cavour” danas je iz Tivta ispratio i potpredsjendik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.