Čarter ceremonija Rotari kluba Kotor

Zaživio najnoviji klub rotarijanaca u Crnoj Gori

Čarter ceremonija Rotari kluba Kotor održana je u petak veče na tvrđavi Citadela u Starom gradu, a ovom ceremonijom najnoviji klub rotarijanaca u Crnoj Gori i zvanično je proslavio svoj prijem u Rotary International, organizaciji koja okuplja preko dva miliona članova u 200 zemalja svijeta.

Rotari klub Kotor je sedmi klub u Crnoj Gori, a pripada Distriktu 2483, Crna Gora i Srbija, koji broji oko 1200 članova. Ceremoniju je otvorila Svetlana Radulović Bajković, aktuelna predsjednica kluba a zatim joj je uručena Čarter povelja od strane Guvernera distrikta Velibora Zolaka.

Čarterovanim članovima, osnivačima Rotari kluba Kotor, uručene su  značke RK i predstavljeni su pojedinačno: aktuelna predsjednica RK Kotor Svetlana Radulović Bajković i Mileva Pejaković Vujošević buduća predsjednica, Radmila Muk Radičević, Dejan Uskoković (potpredsjednik kluba) Dragana Popović Drašković, Neđeljko Moškov, Ranka Krivokapić (klubska administracija), Nevena Šakotić, Nikola Novaković (projekti), Dragan Roganović, Radmila Beća Radulović (javni imidž kluba), Tripo Božinović, Janko Racković (rizničar kluba), Renata Bergam Grandis, Radovan Rajko Čavor, Bojana Đurović (članstvo kluba) Vujadin Krivokapić, Aleksandra Vučković Otašević (ceremonijal kluba), Dušan Vukšić i Aleksandra Ivanović (sekretarka kluba).

Čarter ceremonija Rotari kluba Kotor

Klub u Kotoru  je osnovan na inicijativu Rotari Kluba Budva a kum i mentor kluba bio je Slobodan Bobo Mitrović, počasni član RK Budva i jedan od osnivača RK Podgorica prvog RK u Crnoj Gori. U svom obraćanju Mitrović je kazao da dva miliona Rotarijanaca u preko 200 država svijeta spaja zajednički cilj pokreta: ljubav i tolerancija, dobra volja, mir i prijateljstvo među ljudima. Prva Rotarijanka iz Kotora, Vlasta Mandić rekla je da je rotarijanstvo “vječna ideja, ideja dobročinstva i međusobne tolerancije i ljubavi, a rotarijanci su kao jedna porodica”. Guverner Distrikta Crna Gora i Srbija, Velibor Zolak, naglasio je da je RK Budva u Kotoru do sada realizovao projekat pomoći zubnoj ambulanti u Zavodu za gluvonijemu djecu i projekat opremanja dječijeg i porodiljnog odjeljenja Opšte bolnice Kotor sa oko 170.000 eura.

Rotary pokret koji se drugačije definiše i kao “društvo ljudi na dobrom glasu” je jedina NVO na svijetu koja ima svoju stolicu u Ujedinjenim Nacijama.  Cilj ove, kako kažu najveće i najmoćnije svjetske nevladine organizacije, osnovane krajem 19.vijeka u SAD je promocija humanističkih ideja, edukacije, profesije i rada za opšte društveno dobro. Rotarijanci koje je prije 112 godina kao pokret  ustanovio ugledni američki advokat Pol Haris se vode visokim moralnim vrijednostima i promovišu tzv. ideal nesebičnog služenja zajednici (Service above all). Rotarijanci RK Kotor su najavili nove projekte u Kotoru i drugim gradovima, a u okviru svečanog programa priredili su i zabavu za okupljene prijatelje i rotarijance na Citadeli.

IzvorS. L.
Podijeli

2 Komentari

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.