„Carnival Vista“ na prvom putovanju stigla u Boku

U Kotor uplovio najveći brod američke kompanije „Carnival“ vrijedan 780 miliona dolara

CARNIVAL VISTA u Kotoru
CARNIVAL VISTA u Kotoru

Potpuno novi mega-kruzer „Carnival Vista“ od 133.500 bruto-tona, na svom prvom komercijalnom putovanju, uplovio je danas u Kotor. Gorostasni kruzer dugačak 324 i širok 48 metara, usidrio se ispred Dobrote, odakle su njegovi putnici na obalu prevoženi izletničkim brodom „Le coche d eau“ tivatske kompanije „Paris Kotor“. Ovo je inače, neplanirani dolazak ovog broda, najvećeg u floti američke kompanije „Carnival Cruise Line“ i svojevrsna proba usluga Luke Kotor od strane menadžmenta te kompanije.

„Ukoliko sve bude kako očekujemo i utisci putnika i posade broda budu pozitivni, može se očekivati da će do kraja ove sezone biti još 7-8 dolazaka  „Carnivalovih“ brodova. Na „Carnival Visti“ je i dio glavnog menadžmenta kompanije koji su već iskazali svoje zadovoljstvo viđenim kod nas.“- kazao nam je tim povodom izvršni direktor Luke Kotor Vasilije Kusovac.

U Kotor inače, do sada nisu dolazili brodovi same komapnije „Carnival“ koja ima flotu od 24 kruzera i najveća je u istoimenoj multinacionalnoj korporaciji. Neki drugi brendovi iz sastava korporacije „Carnival“ koja zajedno ima preko 100 kruzera, poput „Holland America Line“, „Costa Crociere“, „Cunard Linea“, „P&O Cruisesa“ ili „Seabour Cruisesa“, već godinama su redovni klijenti i partneri Luke Kotor.

„Carnival Vista“ koji vije panamsku zastavu, vrijedan je 780 miliona dolara. Nakon što je u tršćanskom brodogradlištu komapnije „Fincantieri“ 28.aprila predat svom vlasniku, novi kruzer je 1.maja iz te italijanske luke krenuo na svoje prvo komercijalno putovanje koje će trajati dvije nedjelje i završiće se u Barseloni. Sa „Carnival Vistom“ danas je u Kotor stiglo čak 3.727 putnika i 1.445 članova posade, a novi brod obišla je i delegacija Opštine i preduzeća Luka Kotor.

CARNIVAL VISTA u Kotoru
CARNIVAL VISTA u Kotoru

Impresivni novi mega kruzer koji je u unutrašnjosti dizajniram i dekorisan u kubanskom stilu jer će „Carnival Vista“ većinu svoje karijere provesti krstareći po Karibima sa polascima iz Majamija, ima veliki broj zabavnih, sportskih i rekreativnih sadržaja za svoje putnika. Njegova posebnost je tzv. Sky Ride kružna staza dugačka preko 240 metara, koja obuhvata najvisočiju palubu broda, a po kojoj se kreću kapsule sa putnicima, pogonjene pedalama. Brod ima i prvi veliki IMAX teatar za zabavu na moru čiji multipleks bioskop na ekranu koji se proteže u visinu na tri palube, premijerno prikazuje najnovije holivudske blokbastere.

Inače, u Luku Kotor danas je uplovio i 285 metara dugi holandski kruzer „Eurodam“, kompanije „Holland America Line“ kao i mali belgijski kruzer „La Belle de l` Adriatique“.

CARNIVAL VISTA u Kotoru
CARNIVAL VISTA u Kotoru

Ukupno su tri broda u luku podno zidina Starog grada doveli 5.944 putnika i preko 2.300 članova posade, a prva se velika ovosezonska gužva u gradu itekako osjetila, posebno u usporenom odvijanju saobraćaja na magistrali koja prolazi kroz Kotor.

1 komentar

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.