12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

„Camellia Trophy“ – foto

„Camellia Trophy“ naziv je tradicionalnog susreta vlasnika drvenih barki, koje je u nedjelju organizovalo Udruženje „Kamelija“ iz Stoliva, Klub za sportski ribolov „Zubatac“ Kotor i Mjesna zajednica Stoliv, okupili su brojne ljubitelje starog kalafatskog zanata, sportske ribolovce, turiste i mještane.

Ekipni pobjednici takmičenja u ribanju štapom iz barke su Predrag Tasić Mićo Bulajić, Željko Bulajić i Ivica Martinović iz Stoliva sa ulovom teškim 2.650 grama. Predrag Tasić, član KSR „Ama“ Kostanjica, čiji je pojedinačni ulov težak dva kilograma, kaže da je riba dobro grizla u jutarnjim satima, najviše je, kaže, bilo rombuna i kanjaca, te da je poseban problem bio gliseri, koji su smetali ribanju.

Učenici Srednje pomorske škole uiz Kotora, najmlađi su učesnici ribarskog turnira su Boris Homen i Vasilije Vujković, a jedine žene koje su učestvovale u tirniru su Silva Milošević i Olga Nikolić iz Kotora.

 „Camellia Trophy“ ribarski susreti 2016
„Camellia Trophy“ ribarski susreti 2016

Sadnica kamelije kao nagrada i diploma otišli su i u ruke Mladena Markovića, takođe iz Stoliva, koji je bio najbrži u regati drvenih barki. On se prvi put otisnuo na trku barkom „korčulankom“, napravljenom 1966. godine u „Arsenalu“, koju mu je darovala porodica Bergam iz Lepetana.

Drugi i treći na cilj su takođe Stolivljani: Petar Čavor i Vasko Đurović, koji je veslao najstariju drvenu barku u Crnoj Gori. Barka stara 180 godina sagrađena je na Korčuli, a vlasništvo je Vinka Vujovića, koji je nju naslijedio od oca.

 „Camellia Trophy“ ribarski susreti 2016
„Camellia Trophy“ ribarski susreti 2016

„Možda ukupno 15 – 20 drvenih barki u Boki Kotorskoj, ali ih nema više, ne postoje. Drvena barka je vječita, kad bismo gledali materijalno, na moju barku ima drveta od originala prije 50 godina možda 15-20 posto, ostalo je sve supstitucija, kaže Vuko, a aktivni pomorac. Kapetan Grujica Dudić sa Ljute, koji je sa ojedrenom drvenom barkom nedavno učestvovao u Regati „Fašinada Kup“ u Perastu i prije toga u Regati Porto Montenegro, u Stolivu je prvi put sa namjerom da pokaže ljepotu plovila, čiji je vlasnik osam godina.

U drvenim barkama doplovili su, ali se nijesu takmičili Zoran Nikolić iz Prčanja, osnivač portala kojim promoviše drvene barke, Dušan Jovović, profesionalni ronilac iz Kotora, koji je  suprugom predstavio obnovljenog i dizajniranog „guca“, za čije kretanje je potrebno više veslača, te nije učestvovao u maloj regati.

 „Camellia Trophy“ ribarski susreti 2016
„Camellia Trophy“ ribarski susreti 2016

„Ovo je bokeška tradicija koju još uvijek njeguju porodice sa Prčanja, iz Stoliva, Dobrote. Barke, koje su ženskog roda, zato što imaju „obline“ kao žena, klasifikovane su po dužini i obliku po jadransko-mediteranskim kriterujumima –  najmanja je „batana“, zatim „gaeta“, „pasara“, „guc“, „leut“. Želja mi je da se kroz ovakve susrete poveća interesovanje za drvene barke, jer ovo polako nestaje. Pozivam ljude koji imaju ovakve barke i imaju mogućnosti, da ih održavaju i čuvaju“ – kazao je kapetan Dudić.

Više fotografija na našoj facebook strani.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije