20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Čajanka u Knjižari „So“

Knjižara So
Knjižara So

Svakog drugog petka po okončanju beogradskog Sajma knjiga, knjižarski tim hercegnovske Knjižare So organizuje tradicionalnu čajanku – uvijek novim sajamskim naslovima u čast.

Tradicionalna Čajanka predstavlja srećno pronađeni model knjižarskog gostoprimstva, jedno unikatno veče – kada se na 535 km od Beograda mogu da prelistaju, omirišu i kupe hvale hrijedni izdavački hitovi. Razne arome, kriške limuna, šolje sa stilizovanim ribama u mnogim toplim rukama, te razgovor o novim knjigama – povlašćeni su, rekli bismo – trenuci u kalendaru Knjižare So ali i u vansezonskom kalendaru grada Herceg Novog.

S obzirom da će nam nekoliko sedmica biti potrebno da preporučimo samo apsolutne hitove, koje nam to naslove i naslovnice, manirom za svakog po nešto – ukazuje poslovično marljivi knjižarski kažiprst…

Marsovac autora Endija Vira je bestseler i po mišljenju mnogih kritičara najbolji naučnofantastični roman u posljednje vrijeme. Mark Vatni, astronaut iz misije Ares, sticajem okolnosti ostao je na Marsu, a posada njegovog broda ubijeđena je da je Mark skončao na Crvenoj planeti. Međutim, Vatni je odlučio da se ne preda. Iako mu se život pretvorio u noćnu moru on počinje da vodi dnevnik. O popularnosti ove knjige govori i činjenica da je slavni Ridli Skot odlučio da je ekranizuje, sa Metom Dejmondom u glavnoj ulozi. Izdavač knjige o svemirskom Robinzonu Krusou je Evro Đunti.

Sedam vrsta pečuraka je roman u kojem autor Džang Vej na satiričan način iznosi na vidjelo zloupotrebu jezika maoističke epohe. Šuma na obali rijeke Lućing obiluje pečurkama koje pomažu mjesnom stanovništvu da preživi teške revolucionarne godine. Međutim, neke od njih mogu da izazovu halucinacije, a one najotrovnije u rukama zlonamjernika postaju smrtonosno oružje. Kao vrsni poznavalac pečuraka, nepismeni Stari Ding pretače svoje opservacije o gljivama u životnu filozofiju. Izdavač je Geopoetika.

Majkl Kaningem, jedan od vodećih savremenih pisaca, napisao je u knjizi Divlji labud jedanaest izuzetnih životnih priča koje polaze od najvažnijih bajki evropske i američke civilizacije. Snažno, pronicljivo i otrežnjujuće, Kaningem opisuje današnje vrijeme u kome se čovjek, na prvi pogled, sasvim odvojio od mitskih situacija. Izdavač je Arhipelag.

Bilo je to ovako
Bilo je to ovako

Poslije 15 godina ćutanja u izgnanstvu Mira Marković u knjizi Bilo je to ovako nudi javnosti do sada nepoznatu priču, ispunjavajući tako posljednju želju svog muža Slobodana Miloševića. Pišući o najtežim srpskim godinama ona se dotiče porodice, predaka, tragedije svoje majke Vere, zaljubljivanju u Slobodana, velikog uspona i velikog pada. Ova jedinstvena memoarska knjiga neće ostaviti ravnodušnim ni one koji su Markovićevu voljeli ni one koji su je mrzjeli. Knjigu su izdale Novosti.

Privatni svet osmanskih žena Godfrija Gudvina knjiga je koja osvjetljava najmanje istraživanu oblast duge vladavine Osmanlija – život žena. Krećući se od naseljavanja u Anadoliji, sve do gradskog života u 19. vijeku, autor vješto pokriva najrazličitije aspekte života; od raspodjele poslova među članovima porodice, preko tajnih sastanaka ljubavnika do čuvenih harema. Služeći se pismima, slikama, putopisima, Gudvin rekonstruiše uloge pripadnica svih slojeva i najrazličitijiih sudbina – i onih koje su imale sluškinje i onih koje su zarobljavane. Izdavač je Geopoetika.

Privatni svet osmanskih žena
Privatni svet osmanskih žena

Spomenar mog detinjstva autora Simeona Marinkovića ilustrovana je knjiga koja će omogućiti svim roditeljima da sačuvaju od zaborava mnoge dragocjene trenutke – od rođenja djeteta pa sve do kraja osnovne škole. Sigurano je da će Spomenar jednog dana biti uspomena od neprocjenjivog značaja svima u porodici. Izdavač je Kreatuvni centar.

Učimo koliko je sati poučna je knjiga za djecu u kojoj časovničar Čole pomaže najmlađima da nauče kako se mjeri vrijeme. Radoznali dječak Joca saznaje od Čoleta iz kojih djelova se sastoji časovnik. Čole ga podstiče da lako razaznaje malu kazaljku koja pokazuje sate od velike koja pokazuje minute. Uz Jocu, Čoleta i prigodne vježbice koje se nalaze na kraju knjige najmlađi će brzo i lako naučiti da mjere vrijeme. Izdavač je Pčelica.

Čitaoce u Knjižari So očekuje mnogo više probranih sajamskih noviteta najpoznatih izdavačkih kuća.

Budite zato dio čarolije, dođite na 11. tradicionalnu post-sajamsku Čajanku, u Knjižari So, na glavnom gradskom trgu, sutra petak 13. novembra od 18.sati.

Knjižara So
Knjižara So

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije