Bukilica: Stjepčević da ne krši zakon

Nastavlja se sukob SDP i DPS oko Luke Kotor

Kotor - Škurda
Kotor – Škurda

Predsjednik Skupštine Opštine Kotor Nikola Bukilica (SDP) uputio je danas gradonačelniku Aleksandru Stjepčeviću (DPS) pismo u kome ga upozorava da je, samostalno imenujući predstavnike za Skupštinu akcionara preduzeća „Luka Kotora“AD koja je održana 2.avgusta, kao i članove UO te firme, prekršio zakon.

Slične optužbe ranije je već na Stjepčevićev račun izrekao OO Građanskog pokreta URA Kotor ističući da je na Skupštini akcionara Luke Kotor 2.avgusta, “glavni administrator lokalne uprave po ovlašćenju predsjednika Opštine, sam presjedavao sjednicom, razriješavao, a zatim i izabrao članove Upravnog odbora luke.” Stjepčević je negirao da je prekršio propise, pozivajući se na Zakon o privrednim društvima, na što mu je iz URE odgovoreno da je prekršio Zakon o lokalnoj upravi po kome samo Skupština opštine u ime građana raspolaže cjelokupnom imovinom grada, a time i hartijama od vrijednosti koje grad Kotor ima u preduzeću što gazduje lukom.

Konstatujući da je SO po svom planu rada već trebalo da ramatra izvještaj o poslovanju Luke za prošlu godinu te program rada i finansijski plan za ovu godinu, a što još nije urađeno, predsjendik kotorskog parlementa Nikola Bukilica juče je Stjepčevića pozvao da SO dostavi te materijale sa mišljenjima nadležnih opštinskih sekretarijata isvojim predlozima.

Bukilica je ponovio da je SO po Zakonu o lokalnoj samoupravi, jedina je nadležna da raspolaže imovinom Opštine u što spade i njeno većinsko vlasništvo od 57 odsto udjela u preduzeću Luka Kotor.

“To pravo Opština ostvaruje preko svojih predstavnika u organima Luke Kotor i njihovo imenovanje je u isklučivoj nadležnosti SO.  Vama je poznato da Odbor za izbor i imenovanja nije prihvatio Vaš predlog, kao i da Skupština još uvijek nije imenovala kandidate za članove Odbora direktora, niti svog predstavnika sa obavezujućim uputstvima za odlučivanje na Skupštini akcionara, kao i da ste Vi na nastavku XLI sjednice, održanom 20.jula, povukli sa dnevnog reda tačku koja se odnosila na Vaš prijedlog kandidata.  Upozoravam Vas da ovim  radnjama kršite zakonske norme  sa već vidljivom namjerom da Opštinu predstavljaju oni koji ne mogu biti zaštitnici javnog,  nego interesa koji su već indetifikovni kao štetni po interese  grada i države. Sve  ovo Vas uvodi u zonu ne samo političke odgovornosti”- naveo je  Bukilica u dopisu Stjepčeviću.

Proslavljen 21.novemba Dan opštine Kotor
Nikola Bukilica

Predsjednik parlamenta pozvao je gradonačelnika da  mu “u što kraćem roku u vezi sa ovim predmetom dostavi sve Vaše odluke, prijedloge, punomoćja i obavezujuća uputstva  predstavniku koga ste Vi imenovali za Skupštinu akcionara AD „Luka Kotor“ koja je, kako smo u saznanju, održana 02.08.2016.godine, kako bi, u skladu sa propisima mogli iste razmatrati i dati saglasnost na narednoj, moguće i vanrednoj sjednici Skupštine Opštine.”

Inače, redovna sjednica SO Kotor danas nije održana zbog nedostatka kvoruma jer se na njoj nisu pojavili nekolicina odbornika vladajuće “tehničke koalicije” DPS-SDP-LP-HGI, a opozicija nije željela da njeni odbornici parlamentu daju kvorum. Oko Luke Kotor se na ovdašnjoj političkoj sceni već duže vrijeme “lome koplja” između najvećeg dijela opozicije sa kojima su na toj strani SDP, LP i HGI a koji se protive namjeri da se najvrijedniji privredni resur grada da u ruke drugome, te DPS koja na razne načine sa svojim satelitima pokušava da proda postojeće preduzeće Luka Kotor ili da koncesiju za upravljanje akvatorijumom i operativnom obalom, ustupi stranim investitorima.

Iz SDP su prije dva dana ocijenili da je “u režiji DPS-a ponovo izvršeno nasilje nad voljom i interesima građana Kotora, jer je bez saglasnosti njihovih izabranih predstavnika, odbornika u SO, u novi Bord direktora Luke Kotor imenovan kadar koji, navode, zastupa interese svima znanih privilegovanih  nikšićkih i podgoričkih porodica.”

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.