Međunarodna brdska auto trka Kotor-Trojica 2016.

Bukilica: Najveća trka u istoriji Crne Gore

TRIPO BUKILICA
TRIPO BUKILICA

Međunarodna brdska auto trka „Kotor-Trojica 2016”, biće vožena u  nedjelju 29. maja u 12 sati. Organizatori je Auto-moto sportski klub (AMSK) „Blažo Smiljanić” iz Kotora.

Direktor kluba Tripo Bukilica kaže da je po broju takmičara riječ o najvećoj trci u istoriji Crne Gore.

„Izvjesno je da će ih biti  i do 120. Već 54 ih se prijavilo sa strane, a biće ih i između 50 i 60  iz Crne Gore”, kazao je Bukilica. On je precizirao da je subota 28. maj dan za trening i vožnje za startne pozicije, dok će se 29. maja, na dan trke, održati dvije vožnje.

„Sama organizacija treninga i trke na stazi dužine 4.350 metara biće izuzetno složeni i zato molim gledaoce da prije svega posvete pažnju sopstvenoj bezbjednosti. Neka slušaju uputstva organizatora, sudija, redara, „sikjuritija” i policije. Nakon zatvaranja, 20-tak minuta prije početka treninga i trke, apsolutno se ne smiju ni jednog trenutka naći na stazi. Vozila će se zbog brojnosti učesnika puštati na svakih pola minuta, a zbog dinamike staza će stalno biti zauzeta sa četiri do pet učesnika”, kazao je Bukilica.

On je naveo da će organizacija i održavanje trke koštati oko 40.000 EUR, od čega će AMSK pokriti između 17.000 i 20.000 EUR, naglasivši značajanu pomoć Opštine Kotor, Uprave za sport i mlade Crne Gore i A.d. Luka Kotor, kao i ostalih sponzora.

Trojica - kotor
Trojica – kotor

Trka se boduje za šampionat Centralno-evropske zone (CEZ), najstarije na svijetu, koja okuplja 14 država. Bukilica, koji je i predstavnik  Auto- moto saveza Crne Gore u CEZ-u, najavio je učesnike iz:  Poljske, Češke, Slovačke, Austrije, Mađarske, Italije, iz šest bivših jugoslovenskih republika i sa Kosova. „Prijave se primaju do petka u 12 sati na parkiralištu na Puču kod stadiona Bokelja, kada su tenhički prijem i verifikacija takmičara. Korstiće se i parking kod hotela Fjord i ispred Jugopetrola”, navodi Bukilica.

Gosti se za smještaj upućuju na sajt Turističke organizacije (TO) Kotor, a o trošku AMSK „Blažo Smiljanić” tri do četiri dana boraviće oko 60 do 70 učesnika.

„Staza Kotor-Trojica, dužine 4.350 metara, jedna je od najboljih, ako ne i najbolja, u Evropi za gledanje, jer sa pojedinih mjesta možete pratiti tri do četiri vozila odjednom. To nigdje nije moguće. Zato se nadam dobrim ocjenama i mogućnosti aplicranja za Evropski šampionat. Tada bi se ovdje okupili najjači brendovi, sa isto takvim ekipama. U Buzetu na primjer nikada ne učetvuje manje od 200 vozila. Startnina je 200 EUR, pa se samo od toga prihoduje od 40.000 do 60.000 EUR. Značajno je i reklamiranje ulja, guma i ostalog iz autoindustrije”, kazao je Bukilica.

TRIPO BUKILICA
TRIPO BUKILICA

On je naznačio da je cilj da se u Kotor dovede automobilska Evropa, da se grad i trka reklamiraju zajedno u sklopu turističke ponude u periodu kada se može uživati u turističkim sadržajima pa i kupati u moru.

Bukilica je istakao značaj pomoći Opštine Kotor. „Od  1994. godine od kada sam direktor, grad prvi put staje iza jedne ovakve manifestacije. Na dan trke očekuje se od  7.000 do 10. 000 ljudi. Ko to još može? Da „Blažo Smiljanić”  ima sredstava, njegovi takmičari bi harali i u Evropi, a grad sve ove napore mora da prepozna. Ovo nisu male pare. Ne računajući rad privatnika oko staze sve će koštati oko 35.000 do 40.000 EUR. Pomoć je stigla od Uprave za sport i mlade, Opštine Kotor, Luke Kotor… AMSK će pokriti od 17.000 do 20.000 EUR”, kazao je Bukilica. On je istakao da, kada bi se plaćalo i angažovanje privatnika preduzeće „Tujko” i „Kašćelan Co” suma bi bila i duplo veća.

U cilju bezbjednosti, oko staze su uređeni i vidikovci za gledanje na „M” krivinu, a praviće se i određen broj tribina. „Napravili smo i oko 140 „nju džersija” (betosnkih odbojnika) da zaštitimo i pubiliku i vozače. Obezbijeđeno je prisustvo policije, vatrogasaca, hitne i šlep službe, redara i čistača. Oko trke će raditi 150 ljudi. Dijelićemo i uputstvo sa kartom o ponašanju na stazi i nastojati da naplatimo ulaznice po cijeni od dva EUR koja važi dva dana. Značiće nam ako građani kupe karte jer bi nam to pomoglo da  platimo strane delegate, žiri, smještaj… Biće ovo svakako jedna od najvećih sportskih manifestacija u Crnoj Gori”, poručio je Bukilica.

Uputstvo za gledaoce
Uputstvo za gledaoce

AMSK „Blažo Smiljanić” ima veoma kvalitetnu ekipu, a u zadnjih 10-tak godina redovno osvaja prva mjesta na ekipnim takmičenjima u gotovo svim klasama i pojedinačno. Dugogodišnji član kluba je i najtrofejniji crnogorski vozač svih vremena Željko Bato Banićević – Gorski car, aktuelni predsjednik „Auto-sportskih klubova Crne Gore”, koji ova godine proslavlja 40 godina učešća na trkama.

Do 2003. klub je bio organizator niza međunarodnih manifestacija, a pauza do maja 2016. je uslijedila zbog, sada već prevaziđenih, podjela u auto sportu.

Povodom najave brdske trke „Kotor-Trojica 2016”  „INA CRNA GORA” će u petak, 27. maja na  benzinskoj pumpi Tivat u terminu od 14.30 – 17.30 sati uz piće i zakusku, promovisati trkačke automobile INA ULTRA RACING TEAM-a i INA HISTORIC TEAM-a. Za sve kupce koji ostvare kupovinu preko 40 €, biće obezbijeđeni dodatni pokloni. Pridružite nam se, čekamo vas!“, poruka je iz kompanije INA-CRNA GORA.

1 komentar

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.