15 C
Kotor

Slušaj online radio

Bugarski feribot udario u „Dvadesetprvi maj“

DVADESETPRVI MAJ

Brod za prevoz rasutog tereta „Dvadesetprvi maj“ kompanije „Crnogorska plovidba“ iz Kotora oštećen je u incidentu koji se 15.februara desio u bugarskoj luci Burgas.

Naime, prema navodima sajta www.insurancemarinenews.com , u „Dvadesetprvi maj“ koji je bio vezan u luci, prilikom manevrisanja udario je bugarski feribot “Drujba“ koji je našem brodu „očešao“ lijevi bok, nanijevši mu pritom oštećenja na trupu, glavnoj palubi i dijelu brodske opreme. U incidentu  o kome „Crnogorska plovidba“ nije obavijestila našu javnost ali zvanično ni Upravu pomorske sigurnosti Crne Gore u čiji je registar upisan „Dvadesetprvi maj“,  na sreću nije bilo povrijeđenih, a nije došlo ni do zagađenja mora.

Bugarske pomorske vlasti pokrenule su istragu o uzrocima zbog čega je njihov feribot od 14.398 tona deplasmana, dugačak 150 metara, udario u 180 metara dugi crnogorski brod za prevoz rasutog tereta deplasmana 35.000 tona.

„Dvadesetprvi maj“ je uz privremeno sanirana oštećenja 18.februara isplovio iz Burgasa i juče ujutro je uplovio u tursku luku Tekirdag na obali Mramornog mora, gdje se i sada nalazi.

Inače, „Dvadesetprvi maj“ je mlađi od dva istovjetna bulkcarriera od 35.000 tona koji su za „Crnogorsku plovidbu“ 2012. sagrađeni u Šangaju u Kini. Kredit uzet kod kineske Exim banke za gradnju „Kotora“ i „Dvadesetprvog maja“ se otplaćuje iz državnog budžeta jer „Crnogorska plovidba“ nije u situaciji da ga podmiruje iz redovnih poslovnih prihoda. U Bugarskoj oštećeni brod je inače, na jesen prošle godine prošao krozskupi redovan remont i dokovanje sa pregledom podvodnog dijela trupa što je za tu vrstu plovila obaveza na svakih pet godina.

Izvor:S.L
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije