3 C
Kotor

Slušaj online radio

U Budvi uspješno održana prva biciklijada

Budva
Budva

Današnjim obilježavanjem “Dana bez automobila”, u okviru “Evropske nedjelje mobilnosti” (European Mobility Week), u Budvi je uspješno održana prva biciklijada, organizovana uz podršku Generalnog direktorata Evropske komisije za mobilnost i transport.

Opština Budva se pridružila gradovima Evrope i aktivnim učešćem u programu obilježava “nedjelju bez automobila”, promovišući pametan i održiv transport. Cilj ovog projekta, realizovanog u saradnji Kancelarije za evropske integracije i saradnju Opštine Budva sa lokalnim Sekretarijatom za gradsku infrastrukturu i ambijent, Turističkom organizacijom opštine Budva i Fakultetom za saobraćaj, komunikacije i logistiku iz Budve, bio je da se lokalne vlasti podstaknu da uvode i promovišu održive vidove transporta, kao i da motivišu građane da koriste alternativna prevozna sredstva.

Biciklistii su krenuli danas oko 11sati sa trga između Starog grada i hotela “Mogren” sljedećim ulicama: Slovenska obala, Mila Milunovića, 22. novembra, Topliški put, Žrtava fašizma, Filipa Kovačevića, Bulevar Jadranski put, Trg Slobode, Mediteranska, Mila Milunovića i Slovenska obala, završivši se oko 11.30 na startnoj poziciji ispred Starog grada.

Na “Biciklijadi ulicama Budve”, vožnjom bicikala učestvovali su zaposleni u Opštini Budva (Andrea Uzelac, Nikola Milutinović, Aleksandar Popović i Dušan Medin), zatim u Turističkoj organizaciji opštine Budva (Jelena Gluščević), kao i studentkinja Fakulteta za saobraćaj, komunikacije i logistiku iz Budve (Nikoleta Milinić). Saradnice na projektu, ispred Fakulteta, bile su Anđela Radulović, Tijana Vujović i Jelena Stanković.

“Ova aktivnost realizovana je u trenutku kada Opština Budva ima u planu izradu saobraćajnog elaborata kojim će se pristupiti prilagođavanju saobraćajnica licima sa posebnim potrebama, kao i obezbjeđenju biciklističkih staza u dijelu šetališne zone. Ministarstvo održivog razvoja i turizma, takođe, ima u planu objavljivanje međunarodnog tendera za uređenje promenade od Starog grada do Zavale, koja će uključivati sportske sadržaje i biciklističku stazu”, izjavio je Nikola Divanović, sekeratr Sekretarijata za gradsku infrakturtu i ambijent.

 

Najčitanije