Budvanski taksisti nisu u pravu i moraće da poštuju zakon

Tivatska uprava tražila i dobila tumačenje Ministarstva saobraćaja

Budvanski taxist – protestna voznja

Komunalna inspekcija i Komunalna policija Opštine Tivat nastaviće da odlučno i striktno sprovode važeća zakonska riješenja kada je u pitanju rad auto taxi prevoznika na tivatskom aerodromu – rečeno je  iz lokalne uprave.

Reagujući na zahtjeve i javne priotiske budvanskih taksista koji zahtijevaju da im se omogući da uzimaju i voze putnike sa aerodroma Tivat, u lokalnoj Upravi Tivta su poručili da organi Opštine „ne rade pod bilo čijim pritiskom ili uticajem, već samo odgvorno sprivodimo u djelo zakone ove države.“

Budvanski taksisti tvrde da lokalna uprava omogućava monopol tivatskim taksistima i pozivaju se na član 57. Zakona o pevoozu u drumskom saobraćaju koji kaže da je  “slobodni prevoz putnika je prevoz unaprijed određene grupe putnika, bez usputnog izlaska i ulaska putnika,  za koji se relacija, cijena prevoza i drugi uslovi utvrđuju između prevoznika i korisnika prevoza”.

“Slobodni prevoz putnika je i auto taksi prevoz“, piše u Zakonu, na šta se pozivaju budvanski taksisti koji za narednu nedjelju nezvaniččno najavljuju i mogućnost blokade Jadranske magistarle i aerodroma u Tivtu ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima. Sa njihovim stavom međutim, ne slažu se ni u tivatskoj Opštini, ali ni u Sindikatu taksista Crne Gore koji je kolegama iz Budve javno poručio da nisu u pravu i da nemaju zakonsko uporište da uzimaju putnike sa terotorije druge opštine.

Načelnik Službe za inspekcijske poslove Opštine Tivat Jovica Stojković medijima je juče dostavio zvanično tumačenje Ministarstva saobraćaja u kome stoji da budvanski taksisti citiraju pogrešan član Zakona jer slobodni auto-taxi preoz nije regulisan članom 57, već 63 „u skladu sa čijim odredbama se i mora obavljati“.

rijesenje Ministarstva saobracaja

„Konkretno, auto taxi prevoz podrazumijeva u prvom redu unutrašnji tj. svojevrsni lokalni vid prevoza. Prevoznik licenciran na teritoriji jedne lokalne samouprave može vršiti prevoz unutar njenih administrativnih granica i povremeno sa područja lokalne samouprave koja je izdala licencu na teritoriju druge lokalne samouprave prema zahtjevu putnika, u kojem slučaju se vraća sa praznim vozilom i ne može na teritoriji druge opštine koja mu nije izdala licencu, preuzimati putnike iz te lokalne samouprave“ -stoji u riješenju koje je na njen zahtjev, tivatskoj Komunalnoj inspekciji 12.juna dala v.d. direktorica Direktorata za drumski saobraćaj u MSP, Mirel Radić-Ljubisavljević.

Prevedeno na slučaj koji je u fokusu javnosti, to značu da budvanski taksisti mogu putnika iz Budve dovesti na aerodrom Tivat, ali ne mogu sa tivatskog aerodroma uzimati putnike i voziti ih u Budvu.

IzvorS. L.
Podijeli

4 Komentari

  1. Dobro ovo mi je jasno da taxisti iz drugih opstina ne mogu doc na aerodrom i uzet musterije ali bih volio da mi neko objasni zasto ih ne smiju uzet taxisti iz tivta tacnije iz djir,red,halo taxi….postoji li i tu neki zakon? Nego se gospoda taxisti sa aerodroma cupaju sa njima,vrijedjaju ih i to pred policijom.

  2. Vrlo jasno.Zakon je jako jasan i ispravan.Ako nisu znali gospoda iz Budve da im ja porucim ;Taxista iz Brisela moze da doveze putnika na aerodrom u Brisel.ali ne smije .i jos jednom ne smije da uzme putnika sa aerodroma i da ga vozi u Brisel.A taxista sa aerodroma moze samo da poveze putnika do grada .ali nikako i iz grada prema aerodromu,jer imaju razlicite taxi oznake i razlicito placaju obaveze prema drzavi.I svi jasno mogu da vide da li neki taxista ilegalno uzeo putnika.pozdrav iz Brisela.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.