Budvanski taksisti nisu u pravu i moraće da poštuju zakon

Tivatska uprava tražila i dobila tumačenje Ministarstva saobraćaja

Budvanski taxist – protestna voznja

Komunalna inspekcija i Komunalna policija Opštine Tivat nastaviće da odlučno i striktno sprovode važeća zakonska riješenja kada je u pitanju rad auto taxi prevoznika na tivatskom aerodromu – rečeno je  iz lokalne uprave.

Reagujući na zahtjeve i javne priotiske budvanskih taksista koji zahtijevaju da im se omogući da uzimaju i voze putnike sa aerodroma Tivat, u lokalnoj Upravi Tivta su poručili da organi Opštine „ne rade pod bilo čijim pritiskom ili uticajem, već samo odgvorno sprivodimo u djelo zakone ove države.“

Budvanski taksisti tvrde da lokalna uprava omogućava monopol tivatskim taksistima i pozivaju se na član 57. Zakona o pevoozu u drumskom saobraćaju koji kaže da je  “slobodni prevoz putnika je prevoz unaprijed određene grupe putnika, bez usputnog izlaska i ulaska putnika,  za koji se relacija, cijena prevoza i drugi uslovi utvrđuju između prevoznika i korisnika prevoza”.

“Slobodni prevoz putnika je i auto taksi prevoz“, piše u Zakonu, na šta se pozivaju budvanski taksisti koji za narednu nedjelju nezvaniččno najavljuju i mogućnost blokade Jadranske magistarle i aerodroma u Tivtu ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima. Sa njihovim stavom međutim, ne slažu se ni u tivatskoj Opštini, ali ni u Sindikatu taksista Crne Gore koji je kolegama iz Budve javno poručio da nisu u pravu i da nemaju zakonsko uporište da uzimaju putnike sa terotorije druge opštine.

Načelnik Službe za inspekcijske poslove Opštine Tivat Jovica Stojković medijima je juče dostavio zvanično tumačenje Ministarstva saobraćaja u kome stoji da budvanski taksisti citiraju pogrešan član Zakona jer slobodni auto-taxi preoz nije regulisan članom 57, već 63 „u skladu sa čijim odredbama se i mora obavljati“.

rijesenje Ministarstva saobracaja

„Konkretno, auto taxi prevoz podrazumijeva u prvom redu unutrašnji tj. svojevrsni lokalni vid prevoza. Prevoznik licenciran na teritoriji jedne lokalne samouprave može vršiti prevoz unutar njenih administrativnih granica i povremeno sa područja lokalne samouprave koja je izdala licencu na teritoriju druge lokalne samouprave prema zahtjevu putnika, u kojem slučaju se vraća sa praznim vozilom i ne može na teritoriji druge opštine koja mu nije izdala licencu, preuzimati putnike iz te lokalne samouprave“ -stoji u riješenju koje je na njen zahtjev, tivatskoj Komunalnoj inspekciji 12.juna dala v.d. direktorica Direktorata za drumski saobraćaj u MSP, Mirel Radić-Ljubisavljević.

Prevedeno na slučaj koji je u fokusu javnosti, to značu da budvanski taksisti mogu putnika iz Budve dovesti na aerodrom Tivat, ali ne mogu sa tivatskog aerodroma uzimati putnike i voziti ih u Budvu.

4 Komentari

  1. Dobro ovo mi je jasno da taxisti iz drugih opstina ne mogu doc na aerodrom i uzet musterije ali bih volio da mi neko objasni zasto ih ne smiju uzet taxisti iz tivta tacnije iz djir,red,halo taxi….postoji li i tu neki zakon? Nego se gospoda taxisti sa aerodroma cupaju sa njima,vrijedjaju ih i to pred policijom.

  2. Vrlo jasno.Zakon je jako jasan i ispravan.Ako nisu znali gospoda iz Budve da im ja porucim ;Taxista iz Brisela moze da doveze putnika na aerodrom u Brisel.ali ne smije .i jos jednom ne smije da uzme putnika sa aerodroma i da ga vozi u Brisel.A taxista sa aerodroma moze samo da poveze putnika do grada .ali nikako i iz grada prema aerodromu,jer imaju razlicite taxi oznake i razlicito placaju obaveze prema drzavi.I svi jasno mogu da vide da li neki taxista ilegalno uzeo putnika.pozdrav iz Brisela.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.