14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Budva: Upitno održavanje 30. Grada teatra

Grad teatar
Grad teatar

Umjesto slavljeničkog raspoloženja, Grad teatar dočekuje svoj 30. rođendan u finansijskoj krizi koja je dovela u pitanje održavanje ovogodišnjeg jubilarnog izdanja. Lokalni parlament odobrio prošle sedmice polumilionski kredit za Festival, a javnost i dalje očekuje rezultate izviđaja Tužilaštva koje provjerava ugovore Grada teatra sa privatnom firmom Multimedija, vrijedne vise miliona eura.

Prema riječima predsjednice Savjeta Grada teatra, Tijane Kotarac, ni kreditno zaduženje od 500.000 eura, nije garancija početka 30. Festivala.

“I pored odobrenog kredita i dalje nisam sigurna da će se Festival održati, jer smo u takvoj situaciji da su zaposleni poslednju platu dobili u januaru. Od glamuroznog Festivala, kako smo htjeli da proslavimo jubilej, nema ništa. Ali, od festivala koji bi mogao da bude slijed prethodnih u kvalitetnom smislu, moglo bi nešto da bude”, kaže Kotarac.

Tijana Kotorac dodaje da su zbog mnogih dugova moguće blokade festivalskog računa od povjerilaca. Zbog toga ni kredit nije garancija da će se festival održati bez finansijske agonije.

Budvanski Grad teatar je od osnivanja važio za najskuplji festival koji se finansirao milionskim iznosima najprije iz državne, a potom i opštinske kase iz koje je samo za ovu festivalsku godinu predviđeno 900.000 eura.

Ipak, 30. izdanje Grad teatar dočekuje bez svoje matične scene, pozorišta i prateće tehnike. Jedini je festival u zemlji čiji je centralni (pozorišni) segment godinama uređivala privatna firma, pa su se iz budžeta građana paralelno plaćali zaposleni u Gradu teatru i privatna firma Multimedija Marka Kentere.

Nezvanično se procjenjuje da je iz opštinske kase na taj način u privatne džepove preneseno više miliona eura, a odbornik Pokreta za promjene, Stevan Džaković, ocjenjuje da je riječ o organizovanom kriminalu.

“Mediji su objavili da je Sporazumom o priznanju krivice Kentera obavezan da vrati Opštini dva i po miliona EUR (u aferi Kopirajt, koja je vezana za poslovne dogovore Kentere sa bivšim predsjednicima Opštine Rajkom Kuljačom i Lazarom Rađenovićem), a ranije smo dobili odgovor na jedno odborničko pitanje u kojem se kaže da je Opština ugovarala poslove sa Kenterinim firmama u ukupnom iznosu od oko sedam miliona eura”, podsjeća Džaković.

Budva noću
Budva noću

Iz vladajuće Demokratske partije socijaliste (DPS) se nisu zvanično oglašavali povodom navoda o izviđaju koruptivnih radnji u Gradu teatru, ali je visoki partijski čelnik, Boro Lazović, najavio da će lokalna vlast glasati za kredit Festivalu.

“Imamo brend Grad teatar, 30 mu je godina, to je već momak za ženidbu, skoro i prestarao. Ali, kako da se oženi, đe da dovede đevojku, kad nemamo infrastrukturu? To je ono što Budvi fali, i zato za mene nema dileme da li Gradu teatru treba odobriti kredit”, ističe Lazović.

Protiv kredita, koji će se morati vratiti uz kamatu od devet posto, je opozicioni odbornik Demokrata Miomir Pejović.

“Ajde da saberemo: samo od afera koje su procesuirane, koliko je pozorišnih sala moglo da se izgradi u Budvi? Dok smo ja i kolege iz opozicije ukazivali na afere od kojih će na desetine miliona eura morati da budu vraćene u gradski budžet, što ste vi radili? Dizali ste ruke”, rekao je Pejović tokom skupštinske rasprave u lokalnom parlamentu.

Podsjetimo, ovih dana je objavljeno da državno Tužilaštvo ispituje ugovore koje su o transakcijama Opštine, Grada teatra i firme Multimedija potpisivali Marko Kentera i bivši predsjednici Opštine Budva Rajko Kuljača i Lazar Rađenović u periodu od 2007. do 2012. godine. Njihova vrijednost se procjenjuje na oko pet miliona eura.

Jasna Vukićević RFE

Najčitanije