11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Budva u znaku karnevala – „Da nije ljubavi, ne bi svijeta bilo“

Velikom karnevalskom povorkom u kojoj je učestvovalo više od 1200 maskiranih učesnika iz 40 karnevalskih grupa, juče je održana centralna svečanost ovogodišnjeg, XIII Međunarodnog turističkog budvanskog karnevala koji se odvijao pod motom „Da nije ljubavi, ne bi svijeta bilo“ , koji je ujedno i označio i početak ljetnje turističke sezone u Budvi.

A mašte ni ove godine nije falilo, posebno ne raspoloženja među učesnicima iz 25 inostranih karnevalskih maski koje došli iz Italije, Slovenije, Makedonije, Turske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije…., kao i 15 maskiranih grupa iz Crne Gore.

Odlična zabava, raspoloženje učesnika i dobar provod u cijelom gradu, potvrdili su da je karneval u Budvi tradicionalno najbolji u regionu.

Karnevalska povorka predvođena kapom karnevala, mažoretkama i gradskom muzikom o jakoj kiši krenula je od kafea City, Mediteranskom ulicom do Starog grada, gdje je postavljena centralna bina. U gotovo dvočasovnoj šetnji, pozdravaljani usput aplauzima građana i turista, karnevalske grupe su prodefilovale glavnom gradskom ulicom, da bi se ispred bine na trgu ispod starogradskih bedema predstavljali izvodeći karnevalsku tačku.

Karneval se završava u nedjelju, dječijim karnelavalom. Budva je tokom prvomajskih parznika i karvenalskih fešti ugostila više od šest hiljada gostiju.

„Turistička organizacija opštine Budva se potrudila da pravim programom obezbijedi zainteresovanost građana Crne Gore i cijelog regiona za dešavanja u Budvi. Karneval u Budvi predstavlja veoma važan motiv za dolazak turista u Budvu u vrijeme prvomajskih praznika, a dodatna važnost održavanja ove manifestacije za Budvu je i činjenica da se ovom feštom obilježava neformalni početak ljetnje turističke sezone“, kazala je direktorica TO Budve Jelena Rađenović.

Najčitanije