Budva – Stižu Dinosaurusi Argentine

Velika svjetska izložba u Budvi od 01.06. do 31.08.2015

Džinovi Patagonije
Džinovi Patagonije

Jedna od najspektakularnijih izložbi o dinosaurusima, vlasnika Grupo Cultural iz Argentine, održati će se u perodu 1. 06. – 31. 08. 2015. godine u halama Sajma u Budvi na površini od 1200 m2, u specijalno pripremljenim izložbenim uslovima.

Organizator izložbe je NVO „Div” iz Podgorice.

„Dinosaurusi: Džinovi Patagonije“, kao atraktivna, ekskluzivna, edukativna izložba bila je izuzetno prihvaćena i posjećena u svim gradovima u kojima je organizovana – od Sjeverne Amerike do Evrope, ovu izložbu je vidjelo oko 1.200.000 ljudi (sajt vlasnika izložbe: http://www.grupocultural.org/Welcome.html). Stoga, cilj nam je da ovu interesantnu i ekskluzivnu tematiku, predstavimo i približimo što većem broju građana Crne Gore, u prvom redu djeci i mladima.

Uz eksponate koji predstavljaju autorizovane replike fosila skeleta dinosaurusa koji su pronađeni na prostorima Patagonije (Južna Amerika, Argentina) u prirodnoj veličini, biće predstavljeni brojni filmovi i video materijali o životu dinosaurusa uz upotrebu najsavremenijih tehnologija (hologrami i 3D prikazi). Predstavićemo publikacije na ovu temu, kao i brojne druge sadržaje edukativnog karaktera. Posebno interesantan dio izložbe biće postavka fosila koji su pronađeni na teritoriji Crne Gore, a koji odnose se na period kada su na Zemlji živjeli dinosaurusi (mezozoik). Biće organizovane radionice za djecu, kao i predavanja paleontologa i drugih eksperata iz ove oblasti. Sav štampani materijal, katalog, brošura, kao i knjiga koja je autorsko djelo vlasnika izložbe, a tiče se ove tematike, biće publikovan na tri jezika: crnogorskom, engleskom i ruskom jeziku.

Džinovi Patagonije
Džinovi Patagonije

Kratko o izložbi

Prije više od 180 miliona godina, u oblasti Patagonija u Argentini živjeli su dinosaurusi, najveći kopneni organizmi. Do sada je identifikovano preko 50 vrsta, što predstavlja oko 10% od ukupnog broja vrsta dinosaurusa koji su nađeni u različitim djelovima svijeta. Fosilni nalazi dinosaurusa iz ove oblasti, sakupljeni u nekoliko provincija, kao i na teritoriji Antartika, predstavljaju najstarije fosilne nalaze dinosaurusa, do danas.

Izložba će sadržati:

– 25 REPLIKA SKELETA
– 9 REALNIH REKONSTRUKCIJA
– 12 INTERAKTIVNIH EDUKATIVNIH STANICA
– 15 VELIKIH ILUSTRACIJA
– 3D ILUSTRACIJE
– DISPLEJI NA DODIR ZA SLABOVIDE
– EDUKATIVNI FILMOVI (UNIVERSITY OF COMAHUE)
– 25 EKSPLANATORNIH PANELA
– 4 KOMPJUTERSKE STANICE NA KOJIMA SU SVE INFORMACIJE O IZLOŽBI kao i ” d i n o g a m e s” i ” d i n o q u e s t “.

Izložbu „Dinosaurusi: Džinovi Patagonije“, većim dijelom čine primjerci pronađeni na više od 30 lokaliteta, u provinciji Neuken koja se nalazi na sjeveru Patagonije. Ekskluzivan nalaz predstavlja ogromna kandža na zglobljenom prednjem ekstremitetu grabljivca Megaraptor namunhuaiqui. Ova kandža predstavlja jedno od najspektakularnijih paleontoloških otkrića.

Ne manje značajan nalaz predstavlja skelet biljojeda Rebbachisaurus tessonei (ovaj dinosaurus je bio dugačak oko 17 metara) koji je pronađen u jezeru Ezekilj Ramos Meksija. Ovim nalazom je potvrđena činjenica da su se u stomaku dinosaurusa nalazili gastroliti – kamenje koje je služilo za mrvljenje biljne hrane. Među džinovima na ovoj izložbi izdvaja se Giganotosaurus carolinii koji predstavlja najvećeg kopnenog mesojeda (bio je dugačak oko 14 m, težak oko 8 tona). Poslednjih godina, u Patagoniji su pronađena velika polja sa hiljadama jaja dinosaurusa i njihovih gnijezda. Neke rekonstrukcije ovakvih gnijezda mogu se vidjeti na izložbi.

Ovu izložbu prate projekcije dokumentarnih filmova koji su snimljeni tokom iskopavanja ostataka dinosaurusa, kao i filmovi čija je tematika zaokupirana rekonstrukcijom njihovog života.

Osim izložbenog sadržaja, u dijelu specijalno namijenjenom djeci biće obezbijeđen prijatan kutak za igru, slaganje pazli, crtanje, interaktivne kompjuterske stanice sa video igricama i dino kvizom, dok će za to vrijeme roditelji moći da uz osveženje u dino baru odgledaju edukativne filmove na video displejima.

Džinovi Patagonije
Džinovi Patagonije

Posebno iznenađenje za posjetioce tokom trajanja izložbe biće nagrade koje će se izvlačiti svake nedelje, kao što su besplatni izleti u Skadar i Tiranu, besplatna posjeta Nacionalnom parku Lovćen i Avanturističkom parku na Lovćenu, knjige i brojna druga iznenađenja.

Cijena ulaznice za odrasle biće jednaka cijeni dječije karte i iznosiće 5 eura. Za sve organizovane posjete učenika i djece iz vrtića tokom juna karte će biti sa 20% popusta i njihova cijena će biti 4 eura, pripremljeni su i specijalni popusti za porodične posjete i iznenađenje za najmlađe posjetioce: sva djeca mlađa od 5 godina koja dođu na izložbu sa roditeljima moći će da posjete izložbu besplatno.

Uz svaku kupljenu ulaznicu dobija se specijalno M-tel iznenađenje!

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.