16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Budva je spremna za glavnu sezonu – Rusi dominiraju kao gosti

Budva

Budva je spremna za glavnu sezonu, kako primorje tako i zaleđe, a prema informacijama koje dobijamo od predstavnika turističke privrede, očekuje nas još jedna uspješna godina, kaže vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Budve Mladen Franović.

Na pitanje da li se očekivanja mogu izraziti u brojkama, on kaže da je za to rano ali da se neki trendovi uočavaju.

“Sada na budvanskoj rivijeri boravi 25 odsto više turista nego u istom periodu prošle godine. Najviše gostiju ima iz Rusije, zatim iz Srbije i Bosne Hercegovine, Ukrajine, Albanije, Turske, Francuske, Velike Britanije, Kine, a pristigli su gosti i iz Austrije, Njemačke, Poljske, Belgije i Švedske. Rano je prognozirati u brojkama kakva će posjeta biti, ali kada su tržišta u pitanju očekujemo da će ponovo prednjačiti Rusija i zemlje regiona, a u periodu nakom špica, zemlje Zapadne Evrope”, kaže Franović.

Kada je o komunalnom redu riječ, on smatra da većih problema ne bi trebalo da bude.

“Službe Komunalnog preduzeća rade punim kapacitetima, pa očekujemo da neće biti većih problema u toku sezone. Psi lutalice takođe neće biti problem jer, prema našim informacijama, u planu je otvaranje još jednog azila za napuštene životinje na teritoriji opštine”, kazao je Franović.

Nedostatak parking mjesta problem je koji Budvu tišti tokom ljetnje sezone. Franović kaže kako ga ima svaka dobro posjećena destinacija, ali očekuje da će ove godine biti slabije izražen.

Budva – foto Boka News

“Očigledno je da se organizacijom saobraćaja i infrastrukturnim projektima, iz godine u godinu ti problemi umanjuju i kontrolišu. Inače, Parking servis raspolaže sa 1.600 parking mjesta, a dnevne cijene se kreću od 0,5 do 1,50 eura na sat, u zavisnosti od zone, u periodu od 1. maja do 1. oktobra. U večernjim časovima iznose od 0,80 do dva eura. Parking servis nudi povoljnosti za dugoročni zakup u vidu turističkih propusnica, a cijene se kreću od osam do 15 eura na dan, u zavisnosti od zone. Pored toga, Budva raspolaže i privatnim parkinzima, a cijene variraju u zavisnosti od lokacije”, kazao je on.

Prema Franovićevim riječima, učinili su sve da Budvu predstave na sajmovima, te da je riječ o aktivnostima koje sprovode tokom čitave godine.

“Organizuju se razne manifestacije i u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom predstavljamo našu ponudu na najznačajnijim svjetskim sajmovima turizma. Kada je u pitanju u region, prošlog vikenda završila se „roadshow“ promocija u Kragujevcu, Beogradu, Novom Sadu i Sremskim Karlovcima. Reakcije su pozitivne, jer je interesovanje turista i medija iz Srbije za ovogodišnju ponudu Budve veoma izraženo. Slijedi promocija u Banjaluci i Sarajevu”, kaže Franović.

Boravišna taksa iznosi euro. Prošle godine, po tom osnovu Budva je prihodovala više od 2.200.000 eura, a ove godine, sa intenzivnom kontrolom plaćanja boravišne takse i rastom broja noćenja, očekujemo povećanje”, rekao je Mladen Franović.

Flora Art

U predsezoni cijene u privatnom smještaju kreću se od 10 do 15 eura po osobi dnevno, odnosno 28 do 38 eura, dok su cijene u vrijem glavne turističke sezone nešto više i iznose 18 eura, odnosno oko 44 eura dnevno po osobi. Što se tiče hotela na budvanskoj rivijeri,noćenje u hotelu sa tri zvijezdice je od 29 do 36 eura u predsezoni odnosno od 39 do 69 eura u sezoni. U hotelima sa četiri i četiri plus zvijezdice, cijena je od 29 do 80 eura u predsezoni, odnosno od 38 do 259 eura u sezoni”, rekao je Mladen Franović

Najčitanije