8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Budva – Sajam nautike, turizma, ekologije, hrane

Sajam BD

Na Jadranskom sajmu u Budvi, u četvrtak 20. aprila u 11 sati, biće svečano otvoreni 43. Sajam hrane, 35. NAUTIC SHOW – Sajam nautike, 25. METUBES- Međunarodni sajam turizma i opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo i 22. Sajam ekologije.

Sajam hrane, manifestacija pod znakom globalne sajamske asocijacije UFI, već decenijama predstavlja međunarodnu poslovnu platformu, koja pruža domaćim i inostranim kompanijama mogućnost da internacionalizuju svoje poslovanje, ostvaruju prekograničnu saradnju po raznim osnovima, upoznaju širok krug profesionalaca iz oblasti prehrambene industrije, ali i direktno prezentuju proizvode i usluge potrošačima, u konkurentskim uslovima. Ove godine na Sajmu nastupa 84 izlagača, od čega je 63 direktnih, a dolaze iz 7 zemalja.

Više od četvrtine su novi izlagači, koji se sajamskim nastupom tržištu predstavljaju prvi put. Prisutne su kompanije iz različitih sektora: industrija mesa i mesnih prerađevina, mediteranska prehrana, pekarska i konditorska industrija, organska hrana, vinski sektor…

U nizu kolektivnih nastupa proizvođača, najavljujemo i prisustvo inostranih kompanija koje, poput mađarskih, čeških i srpskih proizvođača, u okviru njihovih nacionalnih štandova, prepoznaju Crnu Goru i Jadranski sajam kao mjesto sa značajnim potencijalom za regionalni plasman roba i usluga.

U programskom dijelu Sajmova hrane i turizma, izdvajamo cjelodnevnu konferenciju na temu “Turizam u funkciji razvoja proizvodnje hrane” čiji učesnici dolaze iz CEFTA regiona, a čiji je organizator Privredna komora Crne Gore. Pored navedene konferencije izdvajaju se i prezentacija Univerziteta Mediteran na temu “Uloga NTO u promovisanju turističke destinacije” i “Utvrđivanje starosti stabala maslina u cilju unapređenja brenda crnogorskog maslinovog ulja”, u organizaciji Društva maslinara Bar, navodi se u saoštenju.

Po tradiciji, posjetioci će u okviru izlagačkih štandova i zvaničnog programa Sajma hrane biti u prilici da degustiraju prehrambene proizvode i saznaju korisne informacije na temu zdrave prehrane, tradicionalnih prehrambenih proizvoda i sve o aktuelnom segmentu organske hrane.

26. izdanje METUBES-a okupiće u Budvi 56 izlagača, od kojih su 30 direktni iz ukupno 7 zemalja. Na sajmu putem turističkih zajednica, organizacija i udruženja biće promovisana turistička ponuda Crne Gore i regiona. Kao i prethodnih godina, brojni turistički aranžmani biće ponuđeni na štandovima turističkih agencija. Raznovrsne segmente manifestacije upotpunjuju proizvođači, prodavci i distributeri opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo, kao i ponuda pratećih djelatnosti u funkciji turizma poput obrazovnih insititucija, softverskih agencija, medijskih kuća, agencija za zapošljavanje itd. Drago nam je istaći promocije festivala na sajmu kao promotera turističkih destinacija.


22. Sajam ekologije odvijaće se zajedno sa Sajmom hrane gradeći na taj način jedinstvenu sajamsku platformu posvećenu prije svega očuvanju životne sredine kao preduslova i resursa za uzgoj zdrave hrane. Pored izlagača za koje je ekologija uslov svih uslova u proizvodnji kojom se bave, na Sajmu će se predstaviti i nekoliko kompanija koje nude sisteme za tretman otpada i postrojenja za korišćenje biomase sa ciljem povećanja energetske efikasnosti i boljeg iskorišćenja resursa. Posebno raduje činjenica da je u okviru sajma ekologije prvi put prisutna i jedna od finansijskih institucija koja će promovisati kreditne linije za energetsku efikasnost i unapređenje uslova života građenja sa ciljem postizanja veće harmonije čovjeka sa prirodom koja ga okružuje.

Uoči najavljenih sajamskih manifestacija, 19.04, održaće se 4. Sjednica češko-crnogorske međuvladine komisije o ekonomskoj saradnji. U radu sjednice učestvovaće veći broj visokih državnih zvaničnika sa obije strane. Jadranski sajam će, na dan otvaranja, 20.04, na štandu Republike Češke biti domaćin potpisivanja međudržavnog sporazuma između Republike Češke i Crne Gore.

Na samom pragu ljetnje turističke sezone, 35. Sajam nautike je doprinos promociji značajnog, rastućeg segmenta turističke industrije – nautičkog turizma. Manifestacija se, zajedno sa zahtjevima tržišta protokom godina mijenjala, kako u smislu lokacije, tako i strukture, namjene i veličine plovila i prateće nautičke opreme i usluga. Prilagođavajući se tim promjenama, ovogodišnja manifestacija u izlagačkoj ponudi ima plovila različitih namjena – dnevna i vikend plovidba, sport i ribolov, radna i pomoćna plovila od različitih materijala, zanatske i serijske proizvodnje. Mnoga od njih sadrže inovativne tehnologije i moderne, efikasne pogone u kompaktnim dimenzijama. Različitim nivoima opreme su prilagodljiva, a odnosom cijene i kvaliteta pristupačna najširem krugu kupaca, te svojim dimenzijama racionalizuju troškove eksplatacije.

Odslikavajući veličinu plovila, i Nautic show je kompaktnih dimenzija, i imajući u vidu taj okvir, sa brojnim i raznovrsnim segmentima opreme i usluga. Na sajmu su predstavljeni brodski i vanbrodski motori, gumenjaci, jet-ski, kajaci, kanui, oprema za sportove na vodi, servisne usluge, čarter, pomorska agentura, trening, obuka i ukrcaj pomoraca, specijalizovani mediji i vodeni sportovi. U okviru Sajma će svoje aktivnosti predstaviti kompanije i obrazovne institucije specijalizovane za kadrove u oblasti nautičkog turizma. Svoje prodajne programe na Sajmu predstavlja 14 izlagača, zastupajući ujedno preko 40 poznatih nautičkih brendova.

Posjetioci sajamskih manifestacija imaju priliku da učestvuju u nagradnoj igri koju Jadranski sajam priređuje u saradnji sa izlagačima.

Dodjelom tradicionalnih priznanja EXPO TROPHY po izboru stručnog žirija, Jadranski sajam će odati priznanje najuspješnijim izlagačima.

Svečano otvaranje zakazano je za četvrtak, 20. april sa početkom u 11 sati na Jadranskom sajmu. Sajam će svečano otvoriti predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković. Očekuje se prisustvo nj. e. ambasadora Mađarske i Republike Češke.

Radno vrijeme za posjetioce je od 20. do 23. aprila od 10 do 19 sati.

Najčitanije