10 C
Kotor

Slušaj online radio

„Budva“ radi iz Budve, a beslatno zimuje u Krtolima

 

Čim završi ljetnja turistička sezona, počinju problemi dijela mještana Obale Đuraševića u Krtolima kod Tivta. Mjesno mulo, zvanično od strane JP „Morsko dobro“ Budva klasifikovano kao pristanište, pretvara se u neformalni zimovnik za turističke brodove iz drugih opština koji tako više mjeseci besplatno borave u Krtolima. Ovdašnje pristanište Novo mulo na Obali Đuraševića opet je tako od prije desetak dana, postalo stalno mjesto boravka 32 metra dugog turističkog broda „Budva“ koji ljeti održava stalnu izletničku liniju Budva-Kotor-Budva.

„Prošle je zime ovaj brod bio na suvom vezu u Baru, međutim, vlasnik ga je prije dvadesetak dana opet ovdje doveo i vezao.Taj čovjek već petnaest godina ovdje zimi drži vezan ovaj i druge svoje brodove, prije par godina tu su mu se pridružila i dva broda jednog mještanina, ali ih je on u međuvremenu uklonio. Prva stvar što ja ujutro vidim sa svog prozora je ovaj brod koji mi mjesecima zaklanja pogled na zaliv i ostrvo Sveti Marko i zbog kojeg ja ovdje ne vidim ni Sunca ni mjeseca i trpim ogromnu materijalnu štetu.“- kaže mještanin Obale Đuraševića Vuko Ivošević. Njegova kuća nalazi se na nepunih deset metara od Novog mula, objekta koji je 1938 gradio Ivoševićev pokojni otac dok je bio načelnik krtoljske opštine.

„I tada i sada ovo mulo je imalo funkciju pristaništa, da na njega pristane i kraće se zadrži bilo koji brod radi ukrcaja i iskrcaja tereta ili putnika, ali ne nikako da se brodom neko mjesecima ovdje veže i da niko drugi zbog njega ne može koristiti mulo. Ovaj čovjek godinama tu dovodi i mjesecima drži besplatno drži svoje brodove, a ja trpim ogromnu štetu – bavio sam se turizmom, imao stalne goste koji su htjeli dolaziti i zimi ali neće da dolaze kada mi je brod mjesecima ispred kuće.“- kaže Ivošević dodajući da je u proteklih 15 godina „sigurno potrošio preko 200 eura telefona“, pozivajući i žaleći se raznim instuticijama – od Lučke kapetanije, preko raznih inspekcija, do JP „Morsko dobro“ i Opštine Tivat. Kaže da mu je jedino koliko-toliko pažnje ukazao bivši tivatski gradonačelnik Dragan Kankaraš kome takođe nije bilo pravo da se Tivat pretvara u bepslatan zimovnik brodova koji komercijalno rade u drugim opštinama, dok su iz „Morskog dobra“ samo slali svoje kontrolore koji bi fotografisali stanje na mulu i napravili zapisnik.[quote_box_right]

„Morsko dobro“: Ne plaća ništa, uzalud zovemo inspekciju

Na sajtu „Morskog dobra“ stoji da je Novo mulo na Obali Đuraševića pristanište sa namjenom „sezonsko pristajanje brodova“, kao i da na njegovoj operativnoj obali mogu pristati brodovi do 20 metara dužine. Stanišićeva „Budva“, nekadašnji vojni patrolni čamac PČ-172 „Pohorje“, dugačak je 32 metra i ima oko 120 tona deplasmana.

Portparolka „Morskog dfobra“ Jelena Jelušić potvrdilanam je da ta firma nije nikome izdala u zakup Novo mulo jer do avgusta ove godine kada je urađen njegov nautički plan, za to nije ni bilo formalnih preduslova. Jelušić je podvukla da je to pristanište, a ne privezište i da se brodovi ovdje ne mogu duže zadržavati.

„Upoznati smo sa problemom dugotrajnog vezivanja brodova na Novom mulu i naše JP je od 2010 godine do danas tim povodm napisalo i podnijelo ukupno sedam dopisa i prijava Lučkoj kapetaniji Kotor, tražeći intervenciju njihove inspekcije.“ – naglasila je Jelušić dodajući da jedino Inspekcija za sigurnost plovidbe može reagovati u ovom slučaju.

[/quote_box_right]

„Postavljam pitanje kolikoje ovaj čovjek trebao da plati u bilo kojoj ovdašnjoj marini u proteklih 10-15 godina, za vez ovog broda dugog 32 metra i jedne barkase od 24 metra koju je prije imao, umjesto što ovdje mjesecima besplatno stoji i nama mještanima ne dozvoljava da normalno živimo. Prije neki dan me zove čovjek koji se bavi dizanjem iz mora i transportom kamionom manjih čamaca i pita može li prići mulu i izvaditi barku jednog mještanina, a ja mu kažem da ne može jer je ova brodina, duža od cijelog mula, svaki djelić prostora zauzela.“- jetko priča Ivošević dodajući da je Novo mulo oštećeno u podvodnom dijelu kontrukcije , kao i da se na dnu mora u neposrednoj blizini nalazi najmanje pedesetak velikih kamionskih i automobilskih guma koje su služile kao bokobrani da se ne oštete brodovi koji su ovdje vezani mjesecima. On tvrdi i da na brodu „Budva“ van sezone, danima nema nikoga od posade niti iko obilazi taj brod i naglašava da „Morsko dobro“ do sada nije uložilo ništa u sanaciju starog mula, osim što je na njega postavilo info-tablu na kojoj jasno stoji da je to pristanište, a ne privezište.

„Ovdje sam ja uložio pet hiljada mojih eura u najnužnije popravke. Ovo mulo bi se bez Vuka Ivoševića raspalo.”-naglašava nezadovoljni Krtoljanin.

Vlasnik broda „Budva“ Rajko Stanišić zatekao se juče na tom plovilu u vrijeme kada smo razgovarali sa Ivoševićem . On nije htio da u mikrofon daje zvaničnu izjavu, naglasivši samo da Novo mulo u Krtolima nije“ ničija privatna svojina, već opšte dobro u državnoj svojini“ i da stoga on tu može neograničeno dugo vezivati svoj brod. Potvrdio je ipak, da ništa ne plaća JP „Morsko dobro“ iz Budve za višegodišnje zauzimanje mula u Krtolima tokom zimskih mjeseci. „Nema se što o ovome pisati. U protivnom, moglo bi doći do tužbe.“- preporučio je novinaru „Vijesti“ Stanišić, koji je u masnom radnom kombinezonu, juče očito vršio neke radove na održavanju i popravci svog broda.

Najčitanije