Budva – Protest protiv naftnih platformi u Jadranu

Bidva protest
Budva protest

U Budvi se održava Jadranski samit o nafti i gasu, a ekološke organizacije traže iz Crne Gore i Hrvatske poništavanje tendera o istraživanju nafte i gasa. Prvi Jadranski samit o nafti i gasu treba da prikaže mogućnosti i izazove u toj oblasti, sa posebnim akcentom na Crnu Goru, Hrvatsku i Albaniju.

Skupu prisustvuju i predstavnici naftne industrije Evrope i svijeta, koje vlade te tri države žele da upoznaju sa onim što Balkan ima da ponudi.

Ekološke organizacije iz Crne Gore i Hrvatske protestovale su ispred mjesta održavanja skupa, tražeći da se tenderi za istraživanje nafte i gasa na Jadranu ponište jer nisu transparentni i ozbiljno ugrožavaju životnu sredinu, turizam i ribarstvo.

Tender za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju je završen, ponude dostavljene i ostalo je da se država izjasni o njima.

Ekološke organizacije smatraju da će to uništiti divlju lepotu – brend države koja živi od turizma.

Budva - Protest
Budva – Protest

Ekolozi traže referendum

“Ukoliko bi se u crnogorskom podmorju pronašli nafta i gas, ekološke organizacije kažu da bi upravo opština Bar, ali i susjedna opština Ulcinj bile najugroženije. Tvrde da iako toga nigdje nema u dokumentima, da bi naftne platforme bile postavljene na svega nekoliko kilometara od obale”, javlja Al Jazeere.

U Hrvatskoj je granica istraživanja 10 kilometara. Sve to bi, smatraju, imalo poguban utjecaj na životnu sredinu i brend ekološke drzave.

“Tokom bušenja za istraživanja dolazi do curenja nafte ukoliko se pronađe, radi se o mrljama koje je poslije vrlo teško prikupiti, posebno ako znamo da u našoj državi ne postoji obučeni kadar, odgovarajuća oprema”, kaže Nataša Kovačević iz nevladine organizacije Green Home.

Dok ekolozi traže poništavanje tendera i organizovanje referenduma o ovom pitanju, država u istraživanju ne vidi nikakav problem.

“Svi pripremni i istražni radovi, a daj Bože sjutra i eksploatacija, su urađeni sa najvećim ekološkim standardima i projekcije koje smo dosad imali govore da ono što su ambicije Crne Gore u drugom sektoru turizma neće biti ugrožene” , rekao je Vujica Lazović, potpredsjednik Vlade Crne Gore.

Za 13 tzv. blokova za istraživanje crnogorskog podmorja prijavila su se tri konzorcijuma.

Odluku kome će ih dati, Vlada Crne Gore treba da obznani ovog mjeseca.

Izvor: Al Jazeera

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.