Budva – Postavljene table u okviru kampanje Ugasi motor

Ugasi motor – foto Radio Budva

Postavljanjem osam informativnih tabli na tri ključne lokacije u gradu, Opština Budva se pridružila inicijativi “Ugasi motor” koju su pokrenuli UNDP i Vlada Crne Gore, a kroz projekat Razvoj niskokarbonskog turizma da se smanjene potrebne emisije štetnih gasova iz automobila kada vozilo nije u pokretu.

Kampanja, koja je počela 2015. godine, ima za cilj da informiše javnost o negativnim uticajima izduvnih gasova iz automobila na životnu sredinu i zdravlje kao i akcijama koje se mogu preduzeti kako bi se ublažili ti učinci.

Prema riječima samostalniog savjetnika za saobraćaj u Sekretarijatu za komunalno stambene poslove Aleksandra Popovića, na području opštine Budva postavljeno je osam tabli na tri lokacije.

„Četiri table su postavljene na glavnim semaforima, a po dvije kod apartmana Džoli i na skretanju kod Tre Canne“, kazao je Popović, dodajući da je postavljanje tabli izvedeno sa namjerom da utiče na svijest vozača, da kada se nalaze u stanju mirovanja, ugase svoj motor kako bi se smanjila emisija štetnih gasova.

Kampanje poput “Ugasi motor” već odavno se organizuju širom Evrope i svijeta i pozivaju vozače da smanje zagađenje od strane izduvnih gasova iz automobila, na prostorima u blizini škola i vrtića kako bi se smanjila izloženost djece otrovima.

Nakon postavljanja tabli u Budvi, menadžerka Programa UNDP-a Aleksandra Klikovac, apelovala je na sve vozače da se priključe Kampanji, upozoravajući gradjane da vozila u praznom hodu, odnosno čiji motor radi i kad vozilo nije u pokretu, emituju toksine koji izazivaju ozbiljne zdravstvene probleme.

ugasi motor

”Djeca su najranjvija na ovu vrstu zagađenja, a kampanjom ,,Ugasi motor’’ možemo značajno smanjiti izloženost djece toksinima. Kampanjom podstičemo sve vozače da Ugase motor u praznom hodu, odnosno ukoliko čekaju u vozilu, ispred škole i prilikom zadržavanja u blizini drugih zajedničkih prostora gdje se stvaraju gužve, a samim tim i povećava koncentracija izduvnih gasova”, istakla je Klikovac.

Ministarstvo prosvjete uključilo se u kampanju imajući u vidu činjenicu da izduvni gasovi iz automobila osobito štete djeci i jedan su od ključnih uzročnika astme i drugih akutnih oboljenja. Emisije štetnih gasova su prisutne i opasne po zdravlje čak i kada ih ne vidimo golim okom..

IzvorRadio Budva
Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.