14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Budva – plaža na “Havajima” pretvorena u ruglo

Sveti Nikola Budva - foto Vuk Lajović

Nekada prelijepa plaža na ostrvu Sveti Nikola, koja je do prošle godine bila prava turistička atrakcija, ovog ljeta bila je pravo ruglo. Goste ostrva je dočekivao ni malo lijep prizor, dva metra viskom žicom ograđeni  privremeni objekti u zaleđu plaže sa natpisom – privatni posjed.

Plaža koja je  2013. godine  na tenderu bila ustupljena kompaniji Montecco INC, kao vlasniku zemlje u zaležu,  davana je u podzakup budvanskoj firmi „Mirna luka – Havaji“.

Plaža je nekoliko ljeta bila  pravi turistički hit, jer su  orgnizovane grupe gostiju, kao i oni koji vole mir tišinu, dobru ribu, kvalitetne domaće proizvode, dolazili na nju, a pješčana masa male uvale, potpuno je bila obnovljena. Iako su se i ovog ljeta mnogi ineteresovali da je zakupe, plaža je ostala neiskorišćena.

I firma  „Mirna luka“ je opet bila zainteresovana da organizuje sve na ovom kupalištu.

„Kupalište na ostrvu Sveti Nikola nije izdato u zakup zato što raniji zakupac, preduzeće Montecco INC nije zaključilo Aneks ugovora za tekuću godinu. S obzirom na to da Aneks nije zaključen, prekršene su ugovorne obaveze, pa će kupalište 5B će ići na tender, o čemu smo preduzeće Montecco INC obavijestili aktom. Takođe, obavještavamo da je kupalište javno i u državnom vlasništvu, ali da preduzeće Montecco INC na ostrvu posjeduje privatni posjed u zaleđu kupališta i da su na tom posjedu Planom objekata privremenog karaktera predviđeni ugostiteljski objekti koji, kao što se vidi, nisu stavljeni u funkciju”, naveli su iz Morskog dobra.

Sveti Nikola Budva
Sveti Nikola Budva – foto Boka News

Oni su podsjetili  da to što kupalište nema zakupca, obaveza čišćenja i održavanja kupališta pripada opštinskom Komunalnom preduzeću, na osnovu Sporazuma o preuzimanju obaveza od strane opštine Budva, od 50 odsto  prihoda JP Morskog dobra za područje Budve koje Javno preduzeće ustupa opštini.

Iako su budvanske plaže ovoga ljeta bile  prebukirane, plaža na ostrvu Sveti Nikola prepuštena je propadanju. Mnogobrojni turisti su, baš na njoj, prethodnih godina nalazili mirnu luku i tišinu, koju ne mogu naći na gradskim plažama.

Vuk Lajović

Vijesti

Najčitanije