17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Budva – “Karneval otvorenog srca”

Karneval Budva press
Karneval Budva press

Pod sloganom “Karneval otvorenog srca”, budvanskim ulicama 6, 7. i 8. maja proći će više od 1.000 učesnika iz crnogorskih gradova i više od 10 evropskih zemalja – kazano je juče na konferenciji za novinare, koji je povodom održavanja XIV Međunarodnog turističkog budvanskog Karnevala, organizovan od strane Turističke organizacije opštine Budva i NVO “Feštađuni”.

“Pred nama je jedan od najznačajnijih događaja koji organizuju Turistička organizacija opštine Budva, NVO “Feštađuni“ i Opština Budva. Očekujemo da brojni gosti iz  regiona, ali i čitave Evrope iz našeg grada ponesu lijepe uspomene i upoznaju se sa našom tradicijom. Ujedno, Karneval je nezvanično i najava početka turističke sezone.Ukoliko početak bude dobar, nadamo se da će biti i sam tok“ – rekao je Aleksandar Armenko, pomoćnik direktora Turističke organizacije opštine Budva.

O samom programu više je govorila Maja Rašković, menadžerka za manifestacije TOB-a istaknuvši da je izuzetno važno što će se u velikoj karnevalskoj povorci naći čak 15 grupa iz Budve, što je pokazatelj da se sve više Budvana uključuje u kreiranje Karnevala.

Budva karneval
Budva karneval

„Ove godine naši gosti biće grupe iz Italije, Bolivije, Austrije, Malezije, Albanije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, BiH, grupe iz Kotora, Tivta, Herceg Novog, Podgorice ,Tuzi i više od deset grupnih maski iz Budve“ – naglasila je Marija Pjerotić, predsjednica NVO „Feštađuni“, koji su ujedno i osnivači Karnevala.

Gospođa Pjerotić je posebno istakla značaj budvanskog Abruma ( abrum – mamac, poziv na Karneval) tokom prvog dana karnevalskih svečanosti, kada se cjelokupno lokalno stanovništvo i ugostitelji Starog grada uključuju u dočekivanje Feštađuna i njihovih gostiju, koji predvođeni Kapom od Karnevala pozivaju sve na feštu.

TO BD karneval
TO BD karneval

Na samom kraju konferencije za novinare predstavljena je i himna budvanskog karnevala, koju je komponovao poznati muzičar Dragoljub Đuričić, a njeno emitovanje i vesele Feštađunke odmah su privukle pažnju inostranih gostiju koji su šetali Starim gradom.

XIV Međunarodni turistički budvanski Karneval i XV proljećna noć pod maskama

“Karneval otvorenog srca” 06 – 08. maj

Program

06.05. petak:

– od 19h – „Budvanska fantazija“ – igrokaz, crnogorski glumci i NVO „Feral“, Trg Palmi

– od 20h – Abrum – poziv na Karneval od hotela „Budva“ do Starog grada;

– od 21h – tematska noć u kafićima unutar zidina Starog grada:

07.05. subota:

– od 12h – 19h – „Discover Budva“ – upoznavanje sa kulturno-istorijskim nasljeđem Budve;

– od 16h – 18h – „Vinski kutak“ na Trgu pjesnika u Starom gradu;

-19.30h – Velika Karnevalska povorka, predvođena Kapom od Karnevala, Gradskom muzikom Budve i mažoretkama, od caffe-a „City“ do glavne bine ispred Starog grada;

– Voditelji Karnevalskog programa – Mario Benić & Milijana Jelušić.

*VATROMET*

Bina ispred Starog grada:

– od 22.00h – Jelena Tomašević;

– od 23.30h – ABBA tribute;

Bina na Trgu palmi:

od 22.00h – muzičko-plesni performans Mantock Brazil Samba Show, uz pratnju bubnjara Dragoljuba Đuričića;

Bina između crkava:

– od 22.00h – Best rock bend 2016. – 3 prvoplasirana;

– „Cuba bend“

08.05. nedjelja:

– od 12h – „Slatki kutak“ – na Trgu pjesnika;

– od 12h – 18h – „Discover Budva“;

-16.30h – Mala karnevalska povorka – predvođena Kapom od Karnevala, Gradskom muzikom Budve i mažoretkama, od dječijeg vrtića do glavne bine,

– od 18.00h – dječiji program na glavnoj bini.

– Voditelji Karnevalskog programa – Mario Benić & Milijana Jelušić.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije