7 C
Kotor

Slušaj online radio

Budva – Gradska muzika proslavlja 110 godina postojanja

Gradska muzika Budva
Gradska muzika Budva

Poslednji koncert na ovogodišnjem, jubilarnom, festivalu „Grad teatar“ biće održan u četvrtak, 4. avgusta, povodom proslave 110 godina postojanja i rada Gradske muzike Budve.

Koncert će se održati na sceni između crkava, sa početkom u 21.30 sati.

Upravo je i ideja urednice muzičkog programa Milene Lubarde Marojević i bila da ovim koncertom ukaže na značaj obje institucije za grad Budvu, a prije svega na značaj kontinuiteta njegovanja estetskih standarda u umjetničkom izrazu. Stoga je i istakla da će na repertoaru biti „dobro poznati marševi, džez numere, filmska muzika, valceri, begin…“

“12 budvanskih mladića, isto obučenih, prvi put je svirajući na limenim instrumentima prošetalo gradom” – zapisao je 1908. godine budvanski hroničar Pavo Mikula. Dvije godine ranije, tačnije, septembra 1906. godine češki muzicar Karlo Vela okupio je u okviru hrvatskog kulturnog društva “Sloga” petnaestak mladića i strpljivo ih počeo učiti notama i sviranju na limenim instrumentima. Pod vođstvom kapelnika Vele Muzika je nastupala do 1914. Godine, kada je prekinut rad zbog ratnih okolnosti. Gradska muzika Budva obnavlja svoj rad 1924. godine, a za kapelnika je postavljen budvanski frizer i muzičar Anton – Toni Skutari. Plata za njegov rad u Muzici bila je predviđena budžetom budvanske Opstine. Muzika je tada brojala 17 članova i nastupala je na svim značajnim dešavanjima u Budvi između dva rata.

Gradska muzika Budva
Gradska muzika Budva

Ponovo rat i ponovo prekid rada 1941. godine, a nakon toga treća država i treći početak 1951. godine. Školu i probe sa starim i novim muzičarima organizuje i vodi Luiđi Jurić. Kratko vrijeme nasljeđuje ga poznati kotorski kompozitor i muzičar Tripo Tomas, a već 1955. godine sa prvim poslijeratnim uniformama i novi kapelnik Ljubo Urban, koji će voditi Gradsku muziku Budva punih 33 godine i ostaviti neizbrisiv trag u istoriji ovog društva. Tih godina orkestar ne nastupa samo u Budvi, već i u susjednim gradovima Boke, Beogradu, Splitu, Novom Sadu, Dubrovniku. Ukazom predsjednika SFRJ J. B. Tita Gradska muzika Budva se 1975. godine odlikuje Ordenom Bratstva i jedinstva sa srebrnim vijencem, a 1976. godine dobija “Novembarsku nagradu” grada Budve. Pavel Aksamit, profesor muzike iz Poljske, 1988. godine postaje kapelnik Gradske muzike Budva. Novi zanos i novi repertoar. Marševe i koračnice zamjenjuju popularne melodije, džez, polke i valceri. Slijede zajednički Novogodisnji koncerti sa Muzikama iz Kotora i Tivta, kao i značajna gostovanja u inostranstvu, među kojima se izdvajaju učešće na festivalu “Battaglia delle arance” u Ivrei i proslava Dana Rusije u Sant Peterburgu, na kojoj je Gradskoj muzici Budva ukazana čast da među izvođačima iz cijelog svijeta bude jedini amaterski orkestar.

Gradska muzika Budva
Gradska muzika Budva

Od oktobra 2006. godine Ana Brajak Molčanov, profesor muzike u budvanskoj Muzičkoj školi, preuzima dirigentsku palicu, da bi na mjesto kapelnika 2009. godine ponovo došao profesor Aksamit i ostao na toj poziciji do kraja 2012. godine. Nakon toga, orkestar nastavlja sa radom bez kapelnika, do početka 2014. godine kada na mjesto kapelnika dolazi profesor Radovan Papović i diriguje orkestrom do kraja te godine.

Gradska muzika Budva radi bez kapelnika do februara ove godine kada ispred orkestra staje profesor Momir Petričević, preuzima dirigentsku palicu i vodi školu Gradske muzike za sve zainteresovane buduće članove. Budvani su oduvijek voljeli svoju Muziku, a ona je za cijeli svoj vijek znala svakog zabaviti, razveseliti, sa radošću dočekivati i sa tugom ispratiti i u svim vremenima ostati ono sto je oduvijek i bila – budvanska.

Izvor:rtv budva

Najčitanije