18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Budva od boravišne takse naplatila 2,5 miliona eura

Marina Budva- Foto mne today

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva do sredine septemebra naplatila je više od 2,5 miliona eura na ime boravišne takse, gotovo 300.000 više nego lani u istom periodu, saopštio je sekretar za finansije i v.d. direktora Uprave Petar Odžić, istakavši da je uvjeren da će pozitivan trend naplate biti nastavljen do kraja sezone.

“Zaključno sa 7. septembrom, ukupno je naplaćeno 2.521.986,97 eura, od kojih se 1.213.105,22 eura odnosi na naplatu boravišne takse za privatni smještaj. Prošle godine u istom periodu je naplaćeno 2.230.511,20 eura, od čega se 1.036.200,70 eura odnosi na naplaćen iznos boravišne takse za privatni smještaj. Možemo biti više nego zadovoljni, jer smo ostvarili veću naplatu boravišne takse za čak 291.475,77 eura. Posebno smo zadovoljni činjenicom da je naplata boravišne takse za privatni smještaj bolja za čak 146.383 eura”, istakao je Odžić.

On je naglasio da je boravišna taksa prihod lokalne i nacionalne turističke organizacije.

Podsjetivši da je Turistička inspekcija od 20. juna krenula sa terenskim kontrolama u cilju povećanja broja legalnih izdavalaca smještaja i što bolje naplate boravišne takse, Odžić je kazao da je do 7. septembra izvršeno 9.445 terenskih inspekcijskih kontrola.

“Na terenu se nalaze 24 ovlašćena službenika, koji su po dva organizovani u 12 ekipa, a koje svakodnevno vrše terenske inspekcijske kontrole. To je rezultiralo povećanjem broja rješenja za izdavanje smještaja, kao i bolju naplatu boravišne takse u odnosu na isti period prošle godine. Inspekcijski nadzor je uticao i na povećanje broja legalnih izdavaoca”, objasnio je Odžić.

Budva – foto Boka News

On je kazao da je novina to što će ove godine lokalna turistička inspekcija biti na terenu do kraja septembra, kako bi se što bolje kontrolisala naplata boravišne takse.

“U cilju boljeg praćenja turističke sezone intenzivno radimo na unapređenju saradnje sa državnom turističkom inspekcijom, kako bi u narednim godinama smanjili broj nelegalnih izdavalaca smještaja i unaprijedili našu turističku ponudu”, zaključio je Odžić.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije