16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Bube i buliji nisu automobili, već stil života

Osmi po redu međunarodni skup „Volkswagen“ klasičnih automobila koji se održava u Tivtu, danas je imao svoju kulminaciju u izložbi vozila dijela učesnika tog trodnevnog druženja ljubitelja oldltajmera sa VW oznakom na haubi.

 Ulica Druge dalmatinske brigade u centru Tivta, na oduševljenje brojnih Tivćana i turista, pretvorena je u izložbeni prostor na kome se šepurilo pedesetak starih automobila izašlih iz pogona čuvene njemačke fabrike prije najmanje  30 godina.

Među njima najviše je bilo legendarnih „buba“,a tu su bili u čuveni „buliji“ u generacijama T 1, T 2 i T 3, te po jedan „kubelwagen typ 2“ i „bubini“ unuci, – „golf“ prve i druge generacije. Izloženi automobili svjedočili su o maštovitosti i strasti svojih vlasnika pa je među njima bilo nekoliko fantastično dobro očuvanih ili restauriranih primjeraka u maltene originalnom fabričkom stanju, a tu su bili i automobili u posebom tzv. rat stilu koji prenaglašava propadanje i tobožnju pohabanost vozila, te primjerci koji su doživjeli prerade koje su neke „bube“ izmijenile gotovo do neprepoznatljivosti. Poznati budvanski graditelj automobila od drveta Slavko Beronja tako je na izložbu doveo „bubu“ rekonstruisanu da podsjeća na batmobil iz filmova o Betmenu, tu je bio i jedan plažni bagi na „bubinoj“ šasiji te nekoliko zanimljivih prerada u kabriolet odnosno hot-rod automobil. Za razliku od ranijih godina, ovom prilikom dosta pažnje privukli su i legendardni Volkwagen transporteri, poznatiji kao „buliji“ od kojih su posebno upečatljiva bila dva primjerka najstarije i na putevima sve rijeđe T 1 varijante , besprekorno restaurirani i dovedeni u perfektno stanje, o čemu svjedoči i luksuzni salon sa sve hladnjakom za bocu šampanjca u zadnjem dijelu jednog od njih. Ni ove godine susret ljubitelja VW oldajmera u Tivtu  nije propustio zamjenik njemačkog ambasadora u Crnoj Gori Uve Merkoter koji je doveo svoju „bubu“ sa diplomatskim tablicama, a iz daleke Poljske stigla je „buba“ koja se presijavala u raznim nijansama svoje posebne kameleon-boje.

„Na susret je došlo preko 80 automobila iz zemalja regiona bivše Jugoslavije, čak i iz Poljske, a ovdje je izloženo njih oko 50. Ostali, a većinom je riječ o kamperima na T 2 i T 3 „bulijima“ zadržali su u kampu na Župi, ušuškani u svoja vozila uz dobru muziku i provod, kao nekadašnji hipici iz šezdesetih. Najstariji automobil na susretima je „buba“ iz 1962 koja nam je došla iz Zagreba.“- kazao je „Vijestima“ Zlatko Janković, predsjednik „Vokswagen Classic Club Montenegra“ koji je organizator ove manifestacije. Prma njegovim riječima stari „Volkswagen“ automobili pokretani legendarnim, vazduhom hlađenim bokser motorima, više su od običnog prevoznog sredstva jer svojim kvalitetom, jednostavnošću ali i jedinstvenim dizajnom za svoje vlasnike predstavljaju čitav jedan poseban stil života i svjedočanstvo osobenog sistema vrijednosti.

„Ti automobili nas spajaju i za nas granice ne znače ništa jer ljubav prema „bubama“, „bulijima“, „kubelwagenima“ i ostalim starim vazduhom hlađenim VW-ima, čine da se mi sjajno družimo i uživamo, čuvajući jedan dio svjetske automobilističke istorije. Mi smo ipak neka „posebna fela“, odnosno ljudi koji se jako dobro razumijeu i slično razmišljaju, bez obzira iz kojeg dijela svijeta da dolaze.“- objasnio je Janković.

Najčitanije