9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Brošura i karta kulturne baštine sa obje strane Debelog Brijega

Baština
Baština

U sklopu IPA projekta prkeogranične saradnje Tivta i Dubrovnika nazvanog “Baština- pokretač razvoja”, hrvatski partneri na projektu organizuju završnu aktivnost u okviru kampanje “Dani pejzaža”/ “Dani krajolika”- promociju brošure i karte prekograničnog područja Boke Kotorske i Dubrovačko-neretvanske županije. Promocija će biti održana u srijedu, 28.januara u Dubrovniku, u Studentskom teatru Lero u Lazaretima, sa početkom u 12 sati – saopšteno je juče iz PR službe projekta “Baština pokretač razvoja”.

Na promociji će govoriti urednici i promoteri brošure- Davor Mojaš, hrvatski novinar i književnik, arhitekta Marija Nikolić iz KZU „Napredak“ Gornja Lastva, jednog od crnogorskih partenera na projektu, konzervatorka-restauratorka Jasminka Grgurević iz Kotora, Maja Nodari, savjetnica Ministarstva kulture Republike Hrvatske- Konzervatorski odjel u Dubrovniku, Mašo Čekić, novinar i publicista iz Tivta, osnivač tivatskog „Žučenica festa“, i Nora Mojaš. U programu učestvuje i Studentski teatar Lero sa komadom “Stupica vremena” Milana Milušića.

Zajednički edukativno-promotivni materijal- karta i brošura, obrađuju pejzaž i prirodnu i kulturnu baštinu prekograničnog područja Boke Kotorkse i Dubrovačko-neretvanske županije na način prijemčljiv jednako za nadležene institucije dviju zemalja, koliko i za građane i turiste.

“Opisi u brošuri u stvari su citati književnika, putopisaca, pjesnika,koji su posjetili ovaj kraj ili su živjeli i žive u njemu, čime su učinjeni dostupnima i promovisani kao nematerijalna baština literarni radovi inspirisani posebnošću ovog prostora. Opisima su pridružene odgovarajuće fotografije i reprodukcije radova raznih autora. Karta je rađena kao doživljaj, a izrađena tehnikom digitalnog kolaža prikazujući ukupnost svih vidova baštine.”- kazala je Antonela Stjepčević iz crnogorskog dijela tima koji je radio na ovom projektu.

Najčitanije