Brodski proleterijat

Brodski proleterijat

Izložba pod nazivom Brodski proleterijat, autora istoričara Dražena Jovanovića, koja je svojevrstan omaž životnom vijeku malih brodova: remorkera, barži, trajekata, koji su ispisivali istoriju Jadrana, biće otvorena u četvtak 13. aprila u Zbirci pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru, sa početkom u 18 sati.

Nacrti ovih istorijskih brodova, samo su podrška svim onim “štorijama” tj. pričama koje će biti lajtmotiv izložbe, vezano za životni vijek remorkera koji su plovili Bokom Kotorskom, trajekata koji su prenosili municiju, naftu, ugalj, spasavali  avijatičare, do onih koji su prenosili teret i gradili jadranske luke.

Brodski proleterijat

Brodovi su kao I ljudi – rađaju se u brodogradilištima, imaju svoj životni vijeki i scenarija koje samo istorija može da ispiše, avanture i često nepredvidive priče. Ima i onih o koji „ne prave velike talase“, i o kojima se ne prepričava generacijama koje su ostale za njima, ali su vrijedni pomena i poštovanja. Ovo je izložba o njima – ovi “mali veseljaci” su uvijek radili, vukli, teglili teret i preko najnemirnijih mora, noseći vodu, hranu, prevozeći ljude I spašavajući živote. Nikada glamurozni ostali su van velikih priča. Ipak da nije bilo njih, nijedna velika istorijska priča ne bi bila ispisana… Ali oni su proleteri među brodovima, ističe autor izložbe Dražen Jovanović.

Izložba će biti otvorena do 3. maja.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.