18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Brodovi se i dalje „rađaju“ u Boki Kotorskoj

Nakon što je 2007-2008 srušeno veliko vojno brodogradilište Arsenal koje je pretvoreno u marinu za mega jahte i nautičko naselje Porto Montenegro, malo ko je mogao vjerovati da će se u Tivtu sačuvati tradicija brodogradnje koja na tivatskom području, po pisanim tragovima, traje više od šest vjekova.

Ipak, entuzijazam diplomiranog inženjera brodogradnje Branka Zgradića, bivšeg inženjera Arsenala i veliki napori koji je njegova porodična kompanija „Navar Incorporated“ uložila u proteklih 25 godina, rezultirali su činjenicom da se u Tivtu i danas projektuju i grade novi brodovi, a koji se uspješno i izvoze u inostranstvo. Najnoviji dokaz tome stigao je prije par dana  kada je i sam Porto Montenegro kod „Navara“ naručio izgradnu specijalnog vatrogasno-spasilačkog broda, prvog te vrste u Crnoj Gori.

Branko Zgradić je firmu „Navar“ osnovao 1992. godine, a u međuvremenu je ta kompanija koja je krenula bukvalno sa „gole ledine“ i sa jednim zaposlenim, izrasla u respektabilno srednje preduzeće sa 20 stalno zaposlenih radnika, te moderim nautičko-tehničkim centrom i malom marinom u Bonićima kod Tivta, vrijednim više od 10 miliona eura. Naime, na prostoru nekadašnje Ribarske zadruge u Bonićima, Zgradić je upornim i vrijednim radom uspio da stvori jednu od rijetkih firmi u Crnoj Gori koje u potpunosti prate najnovija svjetska dostignuća u djelatnosti kojom se bave – u ovom slučaju, malom brodogradnjom i servisom jahti dužine do 40 metara. Njegova kompanija uz sličnu firmu „Monte Marine Yachting“ u Kotoru, trenutno proizvodi i najkompleksniji tehnički proizvod koga pravi neko crogorsko preduzeće – kompletne brodove od stakloplastike i aluminijuma, dužine između 5 i 15 metara.

Proizvodni program „Navara“  čine tri osnovna modela stakloplastičnih plovila – mala barka pasara „navar 465“, dužine manje od 5 metara, motorni brodić „navar 795“ dug skoro 8 metara i motorni brod „navar 1025“, dug preko 10 metara.

Navar – Tivat

„Navar 465“ je barka tipa pasara, dužine 4,65 metara preko svega, i širine 1,72 metra. Teška je 350 kilograma  a pokreće je vanbrodski motor snage do 10 konja. Cijenom od manje od 3 hiljade eura za osnovnu varijantu, ovo malo plovilo prilagođeno je potrebama i mogućnostima većine primoraca- ljubitelja sportskog ribolova i kraćeg boravka na moru.  Do sada je napravljeno nekoliko desetina primjeraka ove barke.

Najpopularniji model tivatskog brodogradilišta koji je do sada izgrađen u više od 50 primjeraka je „navar 795“ – motorna brodica poludeplasmanske forme trupa, duga 7,95 metara, široka 2,5 metara i deplasmana 2.200 kilograma. Koliko je taj brod dobro „pogođen“ za potrebe ovdašnjih malo zahtjevnijih nautičara kojima ipak džep nije pretjerano dubok, govori podatak da je „navar 795“ do sada prodavan kako u Crnoj Gori, tako i u Hrvatskoj, BiH i u Srbiji, a kupuju ga kako domaći ljudi, tako i stranci koji imaju vikendice na  Jadranu. Osim na Jadranskom moru, ovaj brodić plovi i Dunavom u Srbiji, kao i na Bilećkom jezeru u BiH, a njegovu radnu varijantu za potrebe svoje privezivačke i službe bezbjednosti u luci koristi i državno preduzeće „Luka Kotor“ A.D. iz Kotota.

Ovaj brod nudi se u „cabin“ i „open“ varijanti, pri čemu „navar 795“ sa kabinom nudi salon, mini kuhinju, toalet i kabinu sa dva ležaja, te prostranu otvorenu krmu. Pogoni ga brodski dizel motor renomiranog japanskog proizvođača „Yanmar“ snage 125 konja sa kojim ovaj skladno dizajnirani i veoma čvrsto građeni brodić, postiže maksimalnu brzinu od 22, odnosno krstareću od 16 čvorova. Brod ima dva tanka sa ukupno 224 litre dizel-goriva i tank od 100 litara za vodu. Standardno opremljeni „navar 795 cabin“ košta 45 hiljada eura bez PDV-a. Dvadeset centimetara kraći i 100 kilograma lakši „navar 795“ u „open“ varijanti nema kabinu, već otvorenu palubu i kokpit za skipera. Ovaj brodić za dnevne izlete može ukrcati do 8 ljudi.

Najnovija verzija ovog broda nazvana je „navar 7“ jer mu je izmjenom pramca, nestao tzv. pačiji kljun pa je brod dugačak tačno 7,1 metara. Brod je u „open“ varijanti ali ima poseban drveni jarbol i nosač za tendu što mu daje svojevrsni „retro šmek“. Iako ima dva ležaja u potpalubnoj kabini, „navar 7“ zamišljen je za lagano dnevno krstarenje uz obalu, pa je opremljen pogonskim motorom „Yanmar“ od samo 30 konja sa kojim postiže brzinu od 8 čvorova. Brod pored ostaloga, ima krmenu platformu za kupanje, tzv. shore connection priključak za napajanje strujom sa obale, električno sidreno vitlo, tuš, tank vode od 77 litara i dva tanka za gorivo kapaciteta po 50 litara.

Najveći model u ponudi je 10,25 metara dugi, 3,15 metar širok i 5 tona težak motorni brod „navar 1025“. Poludeplasmanac koji može primiti maksimalno do 12 osoba, nudi prostranu kabinu sa kormilarnicom, salonom koji se pretvara u ležaj za dvije osobe, mini kuhinju, kabinu sa dva ležaja u pramcu, te toalet sa tušem i WC-om . Brod standardno pogodne dva dizel motora „Yanmar“ snage po 125 konja sa kojima postiže maksimalnu brzinu od 20 čvorova, a mogu se ugraditi i dva jača motora „Yanmar“ snage po 240 konja. Plovilo ima dva tanka za gorivo kapaciteta po 200 litara, te tank vode kapaciteta 135 litara. Standardno opremljeni „navar 1025“ košta 140 hiljada eura bez PDV-a.

Navar – Tivat

Osim u varijanti male lukusuzne jahte, ovaj brod koji je do sada napravljen u 7 primjeraka, građen je i u varijanti radnog plovila – napravljena su dva patrolna čamca za Pomorsku policiju Crne Gore, dva pilotska čamca za Luku Kotor i jedan patrolni čamac za Lučku kapetaniju Kotor, a „navar 1025“ koristi se i kao školsko plovilo za obuku skipera jahti. U praksi se „navar 1025“  pokazao kao izuzetno čvrst i kvalitetan brod odličnih maritimnih karakteristika koji je pobrao brojne komplimente i priznanja u stručnim medijima, a dva broda sagrađena prije sedam godina za crnogorsku Pomorsku policiju, potvrdila su se kao daleko najizdržljivija i najpouzdanija plovila sa kojima ta služba raspolaže.

U međuvremenu, završeno je i projektovanje najnove varijante „navara 1025“ – vatrogasno-spasilačkog broda koji je naručila marina  Porto Montenegro. Pored izmijenjene palube i nadgrađa, te posebno ojačanog pramca broda sa bokobranom za potiskivanje drugih brodova, vatrogasni „navar 1025“ imaće ugrađenu jaku centrifugalnu pumpu za vodu, sa dva protivpožarna monitora, spinkler sistem za orošavanje trupa i kabine vodenim mlazom, kako bi se brod  mogao bez opasnosti približiti drugom zapaljenom plovilu i adekvatno intervenisati. Brod će pogoniti dva „Yanmara“ od po 125 konja, dok će treći takav motor biti ugrađen za pogon glavne vatrogasne pumpe.

Sve navedene brodove kompanija “Navar” po narudžbi gradi u svojim pogonima u istoimenoj marini i nautičkom centru u Bonićima kod Tivta. Ulaganjem od preko 10 miliona eura, ovdje je stvoren remontni centar bez premca na Crnogorskom primorju za sve vrste brodova dužine do 40 metara i težine do 200 tona. Centar raspolaže operativnom obalom dugom nekoliko stotina metara, sa ukupno 36 vezova za jahte dušine do 50 metara u moru. Na suvom vezu na kopnu može se smjestiti preko 200 jahti i manjih plovila, pri čemu “Navar” jedini u Crnoj Gori, nudi uslugu skladištenja broda u posebnoj i za to namjenski konstruisanoj hali površine preko 1.700 kvadrata koja može primiti jahte duge do 40 metara.

Servisni centar ima i dva bazena za izvlačenje brodova iz mora na suvo – manji dimenzija 14 sa 5,5 metara na kojem se nalazi travel lift kapaciteta 60 tona, te veći bazen dimenzija 33 sa 10 metara, na kome radi novonabavljeni moderni travel lift kapaciteta 200 tona. Za manipulaciju i transport brodova na kopnu, marina raspolaže sa dvoje daljinski upravljanih dizel-električno-hidrauličnih specijalnih kolica za jahte – manja kapaciteta 20 tona koja mogu prenijeti brod dug do 15 metara, te veća kapaciteta 100 tona, koja mogu ukrcati brod težak do 100 tona. Kompleks ima mašinsku, električarsku, motornu, stolarsku, plastičarsku i bravarsku radionicu, a u njemu radi 20 stručnjaka sa velikim iskustvom, među kojima je 6 diplomiranih inženjera različite struke. Ocu Branku ovdje pomažu i njegova dvojica sinova, takođe diplomirani inženjeri brodogradnje, Božo i Antonio Zgradić, od kojih se ovaj drugi duže vrijeme stručno usavršavao u SAD. Uz standardne dokovske radove na brodovima, nautički centar “Navar” pruža sve usluge remonta brodova sa trupom od drva, stakloplastike, aluminijuma i čelika, sve vrste radova na pogonskom, kormilarskom i drugim tehničkim sistemima plovila, kao i proizvodnju i reparaciju elemenata brodske opreme od nerđajućeg čelika.

Navar – Tivat

“Poslujemo u skladu sa strogim međunarodnim standardima i redovno pratimo sva nova dostignuća u brodogradnji i tehnici, jer smo i ovlašćeni zastupnik za više renomiranih stranih brendova poput kompanija „Beneteau“, „Bavaria“,  „Volvo Penta“, „Yanmar“ , „Suzuki“ , „SeaKeeper“ i „SeaJet“.“- kaže inženjer Branko Zgradić koji svoje ljude redovno šalje na obuku i specijalizacije u inostranstvu. Ističe međutim, da mu je najveću problem nedostatak madih stručno obrazovanih tehničkih kadrova – zanatlija u brodogradnji, mašinsko-metalskoj i elektro-struci koji su nekada bili preopoznatljivo obilježje Tivta dok je poslovao Arsenal, a sa gašenjem tog velikog vojnog brodogradilišta, postepeno na žalost,  nestaju i ljudi tih specifilnih i visokocijenjenih tehničkih vještina. Ipak, uz spremnost „Navara“ da u saradnji sa Opštinom i ovdašnjim obrazovnim ustanovama podrži obrazovanje ovakvih novih kadrova, izvjesno je da će se se bogata i duga tradicija brodogradnje i brodoremonta u Tivtu, nastaviti te da će se i ubuduće novi brodovi „rađati“ na obalama Boke Kotorske.

Navar – Tivat

NAPRAVILI BROD ZA UPRAVU POMORSKE SIGUROSTI

Posebnost kompanije „Navar“ je i to što je malo tivatsko brodogradilište  prije nekoliko godina, prvi put kod nas primijenilo tehnologiju zavarivanja aluminijuma prilikom gradnje do sada najvećeg svog broda – modela „navar 40“. Ovo plovilo koje je “Navar” konstruisao u saradnji sa biroom inženjera Ivana Erdevičkog iz Herceg Novog, je čamac tipa RHIB sa trupom od aluminijuma opasanim pojasom od specijalnog sintetičkog materijala i poliuretanske pjene napravljene u Velikoj Britaniji, a kroz koju prolazi i tanki naduvavajći pneumatski obruč koji čitavom pojasu daje neophodnu tenziju. Brod je konstruisan tako da se u slučaju prevrtanja, opet sam vrati u ravnotežni položaj, odnosno normalno stanje plovidbe. “Navar 40” deplasmana je 6,6 tona, dug je 12,2 i širok  4,4 metra, a gaz mu iznosi pola metra. Maksimalnom brzinom od 35 čvorova preko dva vodomlazna propulzora „Hamilton JET“ pogone ga dva dizel motora „Yanmar“ ukupne smage 630 konja.              Pola miliona eura vrijedan „navar 40“ koji je pod imenom SAR-1 izgrađen za potrebe Službe traganja i spašavanja na moru Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore,  opremljen je najmodernijom navigacionom i komunikacionom elektronikom, a na njega se može ukrcati do 12 ljudi. Pored svoje osnovne namjene- spašavanja ljudskih života na moru, ovaj brod može u slučaju potrebe, da do najbliže sigurne luke, dotegli neko manje plovilo, a do sada se “navar 40” već dokazao u nekoliko uspješnih spasilačkih i akcija tegljenja onesposobljenih plovila na moru.

GRADE I RIBARSKE BRODOVE

Na poseban zahtjev naručioca iz Budve, izgrađena je i specijalno izmijenjena varijanta „navara 1025“ u profesionalnoj ribarskoj varijanti, sa izmijenjenom i ojačanom palubom i nagrađem, te specijalnom opremom za izvlačenje mreža, skladištenje i čuvanje ulovljene svježe ribe. Ovaj 10 metara dugi brodić može ukrcati 3 člana posade kojima je na raspolaganju kormilarnica, kabina sa dva ležaja, mini kuhinja i toalet sa tušem, kao i dosta prostora ispod palube za skladištenje ribarskih alata i opreme. Ribarski „navar 1025“ pokreću dva „Yanmara“ snage po 125 konja.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije