9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Brodovi NATO-a u paradnom stroju kroz zaliv Boke

Višednevna zvanična posjeta Crnoj Gori, Druge stalne protivminske grupe NATO brodova u Mediteranu (SNMCMG 2), završava se sutra, zajedničkom vježbom na moru sa plovilima Mornarice VCG nazvanom „Joint Effort 2015“. Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Crna Gora je prvi put domaćin jednoj vježbi tog tipa i prva koju Mornarica VCG izvodi sa jednim od ukupno četiri stalna plovna sastava ratnih brodova NATO koji djeluju kao pomorske snage za brzo reagovanje zapadne Alijanse.

Vježba je počela danas zajedničkom plovidbom od Bara do Boke, u kojoj su učestvovali komandni brod SNMCMG 2 – turski matični brod „Sokullu Mehmet Pasa“ A-577, te lovci mina: turski M-268 „Akcakoca“, grčki M-63„Kallisto“ M-63 i njemački M-1059 „Weilheim“, dok je Mornarica VCG angažovala veliki patrolni brod P-33 „Kotor“ i pučinski remorker PR-41 „Orada“.

Na brodovima su ukrcani i komandant MVCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković i komandant SNMCMG-2, kapetan bojnog broda Ramazan Kesgin iz Ratne mornarice Turske. NATO i naši ratni brodovi tom su prilikom uvježbavali zajedničko plovljenje, manevrisanje i komunikaciju. Nakon plovidbe u paradnom stroju kroz zaliv Boke do Kotora, brodovi su na sidrištu ispred Tivta.

Sutra će uslijediti završni dio vježbe – tri NATO lovca mina će demonstrirati operaciju pretraživanja akvatorijuma na ulazu u Boki i dijelu zaliva Trašte, u potrazi za tzv. na dnu ležećim protivbrodskim minama, dok je crnogorski ratni brodovi imati ulogu zaštitnice. Biće to i prilika da se personal Mornarice VCG upozna sa nekim od nasofisticiranijih protivminskih sonara i daljinski upravljanih ronilica kojima su opremljeni brodovi SNMCMG2, od kojih turski lovac mina „Akcakoca“ klase „Aydin“, trenutno spada među najmodernije brodove te vrste u svijetu.

Turski lovac mina AKCAKOCA veceras u Boki
Turski lovac mina AKCAKOCA veceras u Boki

Tokom prethodna dva dana koliko su NATO brodovi borave u Baru, njihove posade i pripadnici MVCG održali su niz zajedničkih vježbi u tzv. borbenoj otpornosti broda, medicinskoj evakuaciji i dejstvima protivminskih ronilaca. Sve to usmjereno je na podizanje nivoa interoparebilnosti MVCG sa pomorskim snagama NATO koje na Mediteranu učestvuju u međunarodnoj protiv-terorističkoj operaciji „Active Endeavour“.

„Mornarica VCG je veoma vrijedan i pouzdan partner NATO-a na južnom krilu naše Alijanse. Naša posjeta Crnoj Gori pomoći će daljem širenju i unapređenju odnosa NATO sa vašom državom, identifikovanju novih mogućnosti za saradnju u sprovođenju međunarodnih vojno-pomorskih misija, kao i uvježbavanju zajedničkog rada naših i vaših ratnih brodova na moru.”- kazao je komandant SNMCMG-2, kapetan bojnog broda Ramazan Kesgin.

Najčitanije