16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Brod “Dague” – 100 godina od pogibije francuskih mornara

Bar - Brod Dag
Bar – Brod Dag

Otkrivanjem spomen-ploče, bacanjem vijenaca u more i prikazivanjem do sada nepoznatih fotografija broda  “Dague“, u Baru je odata pošta za 38 francuskih mornara, koji su stradali prije 100 godina.

Francuska kontratorpiljerka štitila je transporte hrane za crnogorsko stanovištvo i vojnike, a potonula je 24. februara 1915. godine, oko 21, 40, kada je zakačio austrougarsku podvodnu minu, koja ga je uništila u paramparčad.

Ponos francuske ratne mornarice tog vremena, brod “Dague“, tada je, zajedno sa razaračem “Fo”, dopratio engleski parobrod “Vajtbred” sa tovarom hrane za Crnu Goru.

“Tragedija broda imala je veliki odjek i u Francuskoj i u Engleskoj i u SAD, a taj tužni događaj je istakao ulogu Crne Gore u teško doba s početka 1915. kada je saveznička solidarnost bila ključna za opstanak naših naroda… Prijateljstvo naših naroda je usmjereno ka budućnosti  i Evropi u koju je Crna Gora pozvana da se priključi, u kojoj su  bivši neprijatelji sada saveznici  i zato mi je posebno drago što je ovdje sa nama i ambasador Austrije Johan Frelih… Dragi prijatelji Francuske, hvala vam što ste u tolikom broju došli da odate poštu našim poginulim mornarima i da iskažete snagu francusko-crnogorskog prijateljstva”, rekla je francuska ambasadorka Veronik Brumo ispred spomen-ploče na Šetalištu kralja Nikole.

Ispred počasnog stroja Vojske Crne Gore, predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić naglasio je značaj žrtve francuskih mornara i dodao da tradicionalno dobri odnosi Crne Gore i Francuske sežu još od 1878.

Spomen Ploča Dag
Spomen Ploča Dag

“Kroz savezništvo smo skovali prijateljstvo sa Francuskom koje je vječno. Jedna francuska poslovica kaže da koliko vrijedi čovjek, toliko vrijedi i zemlja. Ime vaše države i kroz ovu žrtvu izgovaramo zato sa posebnom emocijom i poštovanjem”.

Komandant Mornarice VCG kapetan bojnog broda Darko Vuković naglasio je da je posljednja misija “Daga“ bila isključivo humanitarne prirode.

“Kada su došli u Bar, more i ratna sreća su im okrenuli leđa. Mornarice Francuske i Crne Gore svake godine se zajedno poklanjaju sjenima ovih žrtava”, rekao je Vuković, koji je na svečanosti bio i izaslanik ministarke odbrane Crne Gore dr Milice Pejanović-Đurišić.

Ambasadorka Brumo, Srzentić i Vuković su otkrili spomen-ploču, a prilikom spuštanja vijenaca u more pridružili su im se Pamer i predstavnik Akademije Francuske.

Velika izložba u julu

Zapovjednik broda Ernest Buke objavio je nakon tragedije da su među 38 stradalih mornara bili mehaničari, ložači i članovi posade na odmoru u potpalublju. Prilikomspuštanja vijenaca u more, đaci iz Bara su čitali imena svakog od njih, što je pratio zvuk brodskog zvona.

Stogodišnjica tragedije francuskog broda biće obilježena i velikom izložbom u Dvorcu Kralja Nikole u Baru, sredinom jula, a premijerno su prikazane široj javnosti nepoznate fotografije “Dague“.

Među mnogobrojnim zvanicama i građanima, pored diplomata  i vojnih atašea, bio je i princ Nikola Petrović.

Radomir Petrić

Najčitanije