Bratišići – sjećanje na stradale borce i civile

Spomenik Bratišići

Članovi Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kotor, predsjednik Jovo Bećir, sekretar Daliborka Sefervić, članovi Udruženja Anka Perović i Vlado Kašćelan posjetili spomenik u Bratišićima (Grbalj) i tom prilikom položili cvijeće, u spomen poginulim borcima i civilnim žrtvama ovog kraja.

Pored članova Udruženja prisutni su bili članovi familije Voja Vukadinovića i Lazara Vuksanovića, koji baštine i čuvaju svijetlu prošlost ovog kraja i ovog slavnog datuma.

Predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kotor Jovo Bećir je kazao:

„O borbi na Paštrovnici i grbaljskim selima Bratešići i Gorovići nemože se ništa više kazati nego što je napisao Jovan Vujadinović u svom djelu  Grbalj u oslobodilačkom ratu 1941-1945 i bio bih najzadovoljniji kad bih i približno evocirao danas uspomene na te slavne i teške dane. Tadašnja Provincija di Cattaro graničila se sa Poborima i Gornjim Grbljem.

Istovremeno  to je bilo i jako partizansko uporište i Italijani su pokušali da neutrališu  njihov uticaj na narod preduzimajuci  snažan napad  sa dva bataljona divizije  Emilia jačine oko 3000 vojnika  i 50 artiljerijskih oruđa. Napad je počeo noću 24/25 marta 1942 iz dva pravca. Jedan je vodio preko Mirca i Čavora  a drugi preko Bratešica i i Gorovića  s namjerom da se obije vojske sretnu  u Poborima. Neprijateljske snage stacionirane u rejonu Budve  onemogućile su da se ostali dio Primorskog Bataljona ukljuci u borbu.Na položajima  u Koložunju i Paštrovnici  neprijateljskim snagama su pružili ogorčen otpor 24 borca Kotorsko-primorske čete i oko 50 boraca Poborsko-Brajićke  i Majinske  čete. Dio Grbaljske čete je na položaju iznad sela Bratešića ,na čelu s komandirom Vukom Vuksanovićem,uspio da zaustavi prodor druge kolone  i primora je da se povuče nazad.Prva kolona je trpeći gubitke uspjela da potisne partizane  sa Paštrovnice ka Lovčenu,Trudovu i Stanjevićima  i prodre u selo Pobore.Parizani nijesu uništeni,ali je stradalo  stanovništvo i njegova imovina u Poborima,Bratešicima i Gorovićima.

Druga kolona ,prilikom povlačenja prema Kotoru napadnuta je od oko 20 boraca Zagorskog voda Grbaljske čete,na čelu sa političkim komesarom čete Boškom Strugarom.Neprijatelj je u ovom okršaju imao osjetne gubitke.Ukupni gubici neprijatelja u ovim borbama iznosili su preko 50 mrtvih i mnogo veći broj ranjenih.Partizani su imali 8 ranjenih i 7 poginulih i to:Gracija Ppetković,Niko Zec,Jovo Ivanović,Vido Kapisoda,Vido Knežević,Petar- MišoZec i Mitar Ivanović. U znak odmazde za gubitke na Paštrovnici i Grblju ,Italijani su izvršili krvave represalije  nad stanovništvom Pobora i Grblja.U toku noći 25/26 marta 1942 prilikom ulaska u Pobore ,Italijani su otkrili zbjeg i u njemu pobili 7 lica i to:Đakonović I.Petra,Šumar I.Vida,Šumar S.Iva,Šumar N.Raka , Šumar R.Sava i Zec M.Iva dijete od 7 godina.Gotovo sve kuće su zapalili a cjelokupno stanovništvo iz zbjegova poveli u zatočenoštvo na Mamuli.Italijanska kolona ,koja je 25 marta zaustavljena u Bratešićima ,pobila je 5 lica iz Bratešica i Gorovica  i to:Vujadinović Ivanu,Kaluđerović Joku,Mazarak Ivanu,Mazarak Marka i Mazarak  Maru.Istovremeno Italijani su zapalili 8 kuća u Bratešićima  i dvije u Gorovićima ,a petnaestak lica su poveli sa sobom i smjestili ih u logor. Borba koja je vođena 25 marta 1942 u Grblju i Poborima spada u red većih oružanih sukoba partizana s italijanskom okupatorskom vojskom na području Boke Kotorske.Po snagama koje je okupator u njoj upotrijebio i vatrenoj moći koncentrisanoj na relativno malom prostoru,to je bila jedna od najžešćih bitaka

Po gubicima kojima su Italijani platili ovaj pohod to je bio jedan  značajan trijumf partizanskog oružja.Ova bitka ostala je zapamćena i po bezobzirnom pustošenju napadnutih sela i po izuzetno brutalnom nasilju nad neboračkim stanovništvom koje je u njemu zatečeno.Neosporno je da je ovaj datum (25 mart)ostao ugrađen u slobodarskoj tradiciji Grblja.

Ovaj naš susret ovdje danas je  jedno prigodno sječanje na te slavne dane u spomen poginulim borcima i civilnim žrtvama i njihovim stradanjima i neka  budu sigurni da ih nikad nećemo zaboraviti dok je i jedan živi borac i antafašista“ – kazao je Bećir.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.