8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Brajović sa pomorcima o ključnim statusnim pitanjima

Sa promocije
Sa promocije

Promocija priručnika „STCW 2010 Manila amandmani-primjena konvencije u praksi” i „Organizacija obuke pomoraca”, autora kapetana Bora Lučića, potpredsjednika Pacifičke pomorske asocijacije, održana je večeras u Kotoru u organizaciji Udruženja pomorskih kapetana (UPK) i uz podršku Sindikata pomoraca Crne Gore i Bokeljske mornarice 809.

Promociji u Domu Bokeljske mornarice, pored ostalih prisustvovali su ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović sa saradnicima, viceadmiral Bokeljske mornarice 809 Ilija Radović, direktor Luke uprave Crne Gore Mladen Lučić, direktor Luke Kotor Vasilije Kusovac, dekan Fakulteta za pomorstvo dr Danilo Nikolić, direktor Srednje pomorske škole Kotor Veljko Botica i veliki broj predstavnika pomorske privrede.

STCW konvencija Međunarodne pomorke organizacije IMO o stanardima obuke, sertifikacije i držanja plovidbene straže pomoraca ugaoni je kamen svjetske pomorske industrije a njeni najnoviji tzv. Manila amandmani iz 2010, standard su bez koga niedna pomorska država ne može biti konkurentna na svjetskom tržištu.

Sa promocije
Sa promocije

“Postojala je potreba da se zahtjevi STCW konvencije i njenih najnovijih amandmana, prostim i za pomorca razumljivim riječnikom, približe našim kolegama. Ovo je moj skroman doprinos da naši pomorci razumiju te standarde, savladaju ih jer odSTCW konvencije zavisi čitav život jednog pomorca – od momenta kada se kao mladi čovjek odluči za tu karijeru, sve do momenta kada se posljednji put iskrca sa broda i skrasi kući u penziji.”- istakao je kapetan Lučić dodajući da se se dosta pomoraca odlučuje i na akadenske karijere na pomorskim školama i u trening centrima, pa će njegovi priručnici biti od koristi i njima.

Lučićeve knjige
Lučićeve knjige

“Ovo je knjiga koju je jedan pomorac namjenio pomorcima, nadasve je vrijedna i korisna i biće interesantna čitaocima ne samo našeg profila. Savremene tehnologije u pomorstvu zahtijevaju obrazovanu i obučenu posadu broda, konvencije koje prate inovacije obavezuju pomorce da se na vrijeme obrazuju i da dođu do potrebnih ovlašćenja. Stoga je ova knjiga pravi putokaz pomorcima da dođu do lakše i jednostavnije informacije i na vrijeme se prilgode novim zahtjevima svjestke pomorske industrije.” – kazao je predsjednik UPK i profesor na Fakultetu za pomorstvo, mr Mario Pilastro. On je istakao da je Lučić, koji je i direktor Trening centra za obuku pomoraca na Kiribatima – najvećeg na Pacifiku – svoja dragocjena iskustva sabrao u publikaciji koja će biti interesantna i menadžerima naših trening centara. Pilastro je naglasio da je UPK spremno da podrži sve svoje članove – iskusne pomorske kapetane, koji budućim generacijama žele napisan ostaviti dio svoje struke, na način kako su to činili čuveni raniji bokeški kapetani, pisci i profesori na pomorskim školama u fakultetima, poput dr Miloša Lipovca, dr Antona Simovića, dr Vladislava Brajkovića, Milivoja i Špira Miloševića, a iz čijih knjiga su učile generacije mladih pomoraca u bivšoj Jugoslaviji.

Sa promocije
Sa promocije

Kapetan Boro Lučić iz Herceg Novog nakon uspješne karijere na tankerima stranih brodara, od 2007 vodi Pomorski trening centra na Kiribatima koji drži šest velikih njemačkih brodarskih kompanija. Uključen je u IMO projekte na Pacifiku, inspektor je Kiribatskog registra brodova u Singapuru, bio je konsultant Svjetske banke za projekte iz oblasti pomorstva, a trenutno završava i doktorske studije u Londonu.

Milutin: Crna Gora da bude domaćin evropske konferencije

Kapetna Janko Milutin iz UPK zahvalio se ministru Brajoviću “jer je održao u novembru nam datu riječ da će Konvencija o radu pomorca MLC 2006 biti ratifikovana u najkraće vrijeme”, a što se i dogodilo sredinom decembra. Neki naši pomorci zbog njenog neratifikovanja, u međuvremenu su inače, imali problema sa svojim poslodavcima. Milutin je državnu administraciju pozvao da što hitnije ratifikuje i ILO 185 konvenciju koja se odnosi na lična dokumenta pomoraca, a zbog čega crnogorski pomorci trenutno imaju problema sa vlastima nekih država, pogotovo Brazila gdje dosta naših ljudi radi u off-shore pomorskoj industriji. On je najavio da će UPK uz podršku pomorkse privrede i Vlade, kandidovati Crnu Goru za domaćina evropske konferencije o zapošljavanju i obuci pomoraca, maja 2016 godine.

Najčitanije