Bošković: Aerodrom da ostane u državnom vlasništvu

SDP Tivta protiv namjera Vlade u vezi sa ovdašnjom vazdušnom lukom

Aerodrom Tivat

SDP Tivta poručila je danas da će pokrenuti inicijativu da se zaustavi izdavanje aerodroma Tivat u dugoročni zakup zainteresovanom stranom investitoru. SDP je tim povodom najavila i mogućnost organizacije lokalnog referenduma.

Premijer Duško Marković prije par dana je na pitanje naovinara, kazao da Vladi ne odgovara načelno već dogovoreni aranžman za finansiranje modernizacije i proširenja kapaciteta aerodroma Tivat, vrijedan oko 50 muiliona eura. Evropska banka za obnovu i razvoj namjeravala je da preduzeću “Aerodromi Crne Gore” (ACG) za tu svrhu obezbjedi kredit pod izuzetno povoljnim uslovima i to bez traženja garancija od Vlade za njegovo vraćanje, ali je Marković ocijenio da to državi u ovom trenutnu ne odgovara jer se ona više ne može zaduživati. Zbog toga je premijer najavio iznajmljivanje aerodroma Tivat stranom investotoru zainteresovanom da uloži u rekonstrukciju te vazdupne luke.

Dokument o vlasnistvu nad aerodromom Tivat iz 2000.

SDP Tivta ocijenio je danas da je Aerodrom Tivat najznačajnije preduzeće u toj opštini i da će njihov odbornički klub u SO pokrenuti inicijativu za zaustavljanje namjere Vlade “koja bi imala nesagledive posljedice po razvoj  Tivta.”

“Inicijativu sa predlogom odluke će predložiti odbornički klub SDP u  Skupštini Tivta, iako smo svjesni da aktuelna skupštinska većina  veoma često ne brine o interesima naših građana, nego izvršava  naredbe moćnika iz Podgorice. Paralelno sa tim ćemo pokrenuti i prikupljanje potpisa građana kako  bi organizovali referendum o ovom pitanju od kojeg zavisi dalji razvoj  Opštine Tivat. Poslije godine u kojoj je Aerodrom ostvario rekorde po mnogim  paremetrima, vlastodršcima iz Podgorice je prioritet da ga prodaju ili  izdaju, što nam posebno teško pada jer su se stotine tivatskih  familija odrekle vlastite djedovine da bi se taj aerodrom sagradio” – saopštio je predsjednik OO SDP Tivta Krsto Bošković.

On je istakao da u toj partiji ne mogu vjerovati “da je neko protiv razvoja Aerodroma Tivat,da ne želi da preduzeće, koje izuzetno profitabilno posluje, uđe u kreditni  aranžman sa EBRD nakog kojeg će  biti omogućen dugoročan i stabilan razvoj od kojeg će koristi imati i  naš grad, ali i država Crna Gora.”

Aerodrom Tivat

“SDP će, zajedno sa ostalim građanskim opozicionim partijama, NVO  sektorom,  ali i ostalim slobodnim građankama i građanima Tivta  uraditi sve kako bi se ova štetna namjera zaustavila, a nadu za uspjeh  nam daju rezultati koje su naši drugovi i drugarice postigli odbranom  Luke Kotor i Luke Bar i sprječavanjem katastrofalne prodaje Kraljičine  plaže prije par godina. Borba za očuvanje resursa Crne Gore za nas  nema alternativu i sigurni smo da ćemo uspjeti da “odbranimo” i  Aerodrom u Tivtu od najezde “strateških partnera” poslije kojih  najčešće ostaju izgubljena radna mjesta i rasprodana imovina”- zaključio je Bošković.

Namjere Vlade sa aerodormom Tivat već je žestoko kritikovala i osudila lokalna partija Tivatska Akcija, ali za sada, nema zvanične reakciju gradonačelnice dr Snežane Matijević (DPS). Odglasila se tivatska SD koja je članica vladajuće lokalne koalicije sa DPS i HGI,  poručujući da “ACG kao jedno od naših najuspješnijih preduzeća i strateški veoma važnih, apsolutno moraju ostati u državnom vlasništvu.”

“Svakako, nephodne su značajne investicije na oba aerodroma, naročito na aerodromu Tivat, što je i definisano strateškim dokumentima. Po modelu koje je pripremilo preduzeće sa  EBRD-om, ACG su iz svog poslovanja potpuno sposobni da sami vraćaju planirani kredit”- stoji u saopštenju OO SD Tivta uz niz uvreda na račun Tivatske Akcije koja je prethodno prozvala partiju Ivana Brajovića da se izjasni povodom namjera Vlade u kojoj SD participira, da aerodrom Tivat da u zakup.

SD inače, rukovodi preduzećem ACG, a do prije dva mjeseca SD kadar je bio i namjestu direktora Aerodroma Tivat – funkciji koju je potom preuzeo HGI. Ova stranka se do sada nije izjašnjavala povodom izjave premijera Markovuiča koja je uzburkala političko-ekonomske duhove u Tivtu.

OPŠTINA IMA MNOGO IMOVINE U KOMPLEKSU AERODROMA

TA je inače, prije dva dana zatržila od lokalne vlasti da odmah preduzme aktivnosti da Opština Tivat, na ime svoje značajne imovine u kompleksu ovdašnje vazdušne luke, dobije adekvatan udio u vlasništvu preduzeća Aerodromi Crne Gore AD koje trenutno pripada samo Vladi.

Prema podacima koje je još 2000.godine na odborničko pitanje Petra Samardžića (SNP) saopštila Direkcija za nekretnine, ukupna površina kompleksa aerodroma Tivat sa zaštitnim pojasom u kontakt zoni, po starom premjeru iznosila je 1.080.555 kvadrata, od čega je na Opštinu Tivat tada bilo upisano 415.881 metar kvadratni zemljišta. U suvlasništvu sa privatnim licima Opština Tivat tada je imala upisanih još 44.899 kvadrata zemlje, u privatnom vlasništvu bilo 93.259 kvadrata, a kao „neprovjerene čestice iz zemljišnih knjiga“ vodilo se 164.469 kvadrata aerodromskog kompleksa.

Flora Art

1 komentar

  1. O ziv je serif, nije se dugo oglasavao, brijao li je bradicu? Ako nista bar ce se jednom zauvijek prekinut abnormalno partijsko zaposljavanje koje su sdp i sd sprovodile na aerodromu i od kojih godinama vuku ni manje ni vise nego 6 mandata zajedno!!! Od citavih famelja do najnesposbnijih ljudi koje su tamo uhljebili i posoto poto, grizu da to i dalje ostane njihova zlatna koka, a ove price da ostane tivcanima, bokeljima su price za malu djecicu laznih patriota!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.