20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Borci NOR-a Herceg-Novog podržavaju zakup Mamule

Mamula - Lastavica
Mamula – Lastavica

Organizacija boraca Narodnooslobodilačkog rata 1941-1945. Herceg – Novi, uputila je danas Poslaničkim klubovima Skupštine Crne Gore i odborničkim klubovima Skupštine opštine Herceg Novi Otvoreno pismo kojim daju podršku govoru o dugoročnom zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula Herceg novi između Vlade Crne Gore i švajcarske kompanije Orascom Development Holding, koji je u Skupštinskoj proceduri.

Otvoreno pismo prenosimo integralno.

Uskoro će u vaśim rukama biti sudbina tvrdave Mamula i njene bogate proślosti. Uskoro ćete vaśim glasom odlučivati o važnom vinovniku istorije Boke, Crne Gore i oba svjetska rata.

U skoroj budućnosti ćete se izjasniti da li će zloglasno utvrdenje i simbol stradalniśtva ali istovremeno i novog żivota i zadivljujuće ljepote, biti prepuśteno vremenu i nemaru ili će biti zaustavljena izvjesna propast ovog mjesta, ratnodopske namjene, zloglasne sudbine i zapanjujuće arhitekture.

Mi, članovi Organizacije boraca Narodnooslobodilaćkog rata 1941-1945 iż Herceg Novog, upućujemo van ovo otvoreno pismo, u vezi Ugovora o dugoročnom zakupu ostrva Lastavica sa tvrdavom Mamula Herceg novi, zakljućenog izmedu Vlade Cme Gore i śvajcarske kompanije Orascom Development Holding, 23. februara 2015. godine koji je u proceduri za odobravanje u Skupśtini Crne Gore.Ugovor predvida rekonstrukciju tvrdave i njeno pretvai anje u mali hotel i muzej.

Mi, borci Drugog svjetskog rata i njihovi potomci, sinovi i kćeri, unuci i praunuci bokokotorskih antifaśista i onih koji su robijali na ovom stradalnićkom mjestu, uvjereni smo da nema viśe odlaganja zaśtite ovog impozantnog spomenika koje već uveliko razjedaju rastinje, vrijeme I najveća pośast – ljudska nebriga.

Projekat Oraskoma treba podrżat1.Óvakav naś stav nije donijet ni lako niti ishitreno. Ako se vratimo samo malo viśe od godinu unazad, i mi smo bili medu protivnicima   ove   inicljative   smatrajući je potezom kojim će Herceg Novi izgubiti ionako gotovo uništenu bastinu i imovinu.Predvodili sino tada inicijativu otpora. No, i to protivljenje natjeralo nas je da se zapitamo da li ostoji i kakva je alternativa, i kada ce konacno nas pijetet prema tom jedinstvenom zdanju i njegovoj istoriji nadrasti korov i opstu nebrigu prema ovako vaznom istorijskom, lculturnom, arhitektonskom, narodnom i stradalnickom mjestu. Istorija ovog ostrva nema danas niti muzej niti kustosa, ni pristojan prilaz, èak ni tablu koja bi “pri(ala” sta je sve prezivjela Lastavica i sta su sve prezivjeli na Mamuli.

Razgovori sa predstavnicima Oraskoma i potpisani ugovor uvjerili su nas u namjere da se sa posebnim pijetetom restaurira tvrdava i izgradi muzej nase antifasistièke istorije, spomenik i stradalima i preàivjelima, jedinstveno mjesto gdje temo obnavljati uspomene na ta vremena sa nadom da se ona nikada vise neve ponoviti. Mi sino dobili garancije da ce ostrvo i muzej biti otvoreni i dostupni svima 365 dana godisnje. Uvjereni sino da će restauracija vratiti prvobitni izgled tvrdavi koja ée postati mjesto susreta, sélTllfldrà 1 konferencija, dogovora i pregovora, kultumih manifestacija, filozofsko-politièkih rasprava i medunarodnih umjetniékih radionica.

Mamula budući sadržaji
Mamula budući sadržaji

Mi sino bili avangarda i 1941. godine predvodeèi antifaisisticki pokret u Boki, a biéemo i sada — kroz javnu podrsku projektu obnove Mamule izgradnjom muzeja i hotela kako bi se sacuvale unikatna arhitektura i jedinstvena istorija i stvorilo izvanredno turistièko mjesto kakvo i prilièi Herceg Novom.

Naša organizacija će pažljivo pratiti kako će se investitor odnositi prema Mamuli, i reagovati ukoliko na bilo koji nacin odstupi od namjera koje su precizno definisane ugovorom.

Ne dozvolimo da nam glavna mjera protivljenu ovom ugovoru bude saìeta u bojazni da li će, neki od nas, modi i koliko da kampuju na Mamuli, bijes što nećemo moći na roštilj na Lastavicu ili to sto barkom, u prolazu kroz Zaliv, nećemo biti u prilici da svratimo — upalimo logorsku vatru, ostavimo smeée i ukiademo kamen za zid iznad kamina !?

Proizilazi da ne razmisljamo o zaštiti ovog spomenika prirodi, arhitekturi, istoriji i covjeèanstvu, veè sanno o liénim pobudama. I to na mjestu gdje se ukrstala istorija. Mjestu koje, zajedno sa vremenom, unistavamo već decenijama.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije