Borci i antifašisti Kotora i Tivta na obilježavanju 73. godišnjice Bitke na Sutjesci

Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kotora i Tivta juče su prisustvovali obilježavanju 73. godišnjice Bitke na Sutjesci.

Bitka na Sutjesci predstavlja najslavniju bitku u Drugom svjetskom ratu kada je u Dolini heroja na hiljade boraca izgubilo svoje živote – kazao je predsjednik Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH (SABNOR) Bakir Nakaš povodom obilježavanja 73. godišnjice ove legendarne bitke.

Na platou ispred Spomen-kosturnice na Tjentištu brojni antifašisti iz cijele bivše Jugoslavije položili su cvijeće i vijence i odali počast učesnicima ove najpresudnije bitke antifašističke narodnooslobodilačke borbe koji su dali svoje živote. Među brojnim delegacijama iz cijelog regiona našla se i delegacija Kotora i Tivta koja je zajedno sa delegacijom SUBNOR-a Crne Gore predvođene Borom Banovićem i Draganom Mitovim Đurovićem položile vijence.

Bitka na Sutjesci vođena je od 15. maja do 15. juna 1943. i bila je odlučujuća bitka pete neprijateljske ofanzive.

Gotovo 127.000 njemačkih, italijanskih, bugarskih vojnika i ustaša, uz podršku 300 aviona, u obruču je držalo 22.000 partizana radi potpunog uništenja. Prva proleterska divizija 10. juna 1943. probila je neprijateljski obruč na Sutjesci, a bitka je završena 15. juna 1943. probojem glavnine snaga NOVJ u Bosnu. Ukupno je stradalo oko 7.500 partizana, više od trećine snaga koje su ušle u borbe.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.