16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Bolnica Meljine: Vlada želi raskid ugovora, iz Atlasa najavljuju kontratužbu

Bolnica Meljine

Vlada je pokrenula sudski postupak za raskid ugovora o kupovini Centra vojno medicinskih ustanova “Meljine”, koji je prije devet godina potpisala sa konzorcijumom koji čine članice Atlas grupe Invest banka, Atlas banka, Atlas cap i Specijalna bolnica za interne bolesti “Sveti Nikola”.

Sudija Blažo Jovanić odložio je pripremno ročište kako bi se advokat tuženih upoznao sa spisima predmeta, s obzirom da mu je punomoćje dato nekoliko dana prije početka suđenja.

U odgovoru pres službe Atlas grupe navodi se da je tužba podnijeta protiv Invest banke, dok ostale članice konzorcijuma još nijesu dobile tužbu.

“U toku je pripremanje tužbenog zahtjeva prema državi koji će biti pokrenut ukoliko budemo morali da zaštitu svojih prava tražimo preko suda. Konzorcijum vlasnika je prinuđen da preko suda zaštiti svoja prava i interese iz privatizacionog ugovora za bolnicu “Meljine”. Preduzete su određene radnje, jer veliku odgovornost za kašnjenje investicionog ciklusa snose i drugi subjekti koji su posredno ili neposredno učestvovali u čitavom postupku. Prije svega mislimo na partnere koji su se povukli odmah po preuzimanju imovine, lokalnu upravu i državne organe”, rečeno je Pobjedi iz pres službe.

Vlada je u aprilu prošle godine dala saglasnost za raskid ugovora, nakon inicijative Skupštine opštine Herceg Novi, jer je od predviđenih 119 miliona eura uloženo samo tri.

Tadašnji ministri finansija i zdravstva Radoje Žugić i Budimir Šegrt dobili su zaduženje da sprovedu ovu proceduru.

Obavještenje o raskidu ugovora koji je potpisan u junu 2008. godine Vlada je dostavila konzorcijumu u julu prošle godine.

“To obavještenje dostavljeno je nakon pet godina pregovaranja oko izmjene planske dokumentacije i aneksa. Tokom čitavog perioda obezbjeđivali smo plate i ostala davanja predviđena socijalnim programom, zbog čega je bolnica morala da se kreditno zadužuje i zalaže imovinu, jer prihodi važećeg ugovora sa Fondom zdravstva nijesu pokrivali polovinu rashoda”, objašnjavaju iz pres službe Atlas grupe i optužuju lokalnu administraciju, jer su zbog njihovog odugovlačenja usvajanja planskog dokumenta za Meljine, koje je trajalo dvije godine, izgubili strateškog partnera.

Vlada je prije šest mjeseci usvojila zaključak kojim se opšta bolnica ,,Meljine” uključuje u javni zdravstveni sistem, kako bi se, kako je navedeno u obrazloženju, zaštitio javni interes i omogućila kvalitetna zdravstvena zaštita 35 hiljada stanovnika opštine Herceg Novi. Iz Altas grupe navode da su duže od godinu u pregovorima za strateško partnerstvo sa vodećom turskom zdravstvenom grupacijom Acibadem.

“Nadamo se da će novi ministar imati razumijevanja i podržati saradnju koja bi bila najbolji izlaz za postojeću situaciju i za Vladu i za konzorcijum investitora bolnice, kao i za potencijalnog partnera sa kojim Fond za zdravstveno osiguranje sarađuje od 2013. godine”, zaključuju iz Atlas grupe.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije